Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijles > Kosten

Kosten rijles

Rijbewijs

Wat kost het alles bij elkaar om je rijbewijs te halen? En hoe kun je goedkoop je rijbewijs halen?

De rijscholen geven hun uurtarief aan, maar de hamvraag is: hoeveel rijlessen heb jij nodig? Dat verschilt sterk van leerling tot leerling. Normaal is 35 tot 45 lesuren voor het rijbewijs B (personenauto). Maar als jij je extra inspant dan kun je met minder rijles toe. En als je aan de slag gaat met deze studietips voor het theorie-examen dan heb je misschien geen theorieles nodig (hoewel het CBR dat wel adviseert).

Let bij het vergelijken van prijzen als je een rijschool kiest op de duur van een les: 45, 50 of 60 minuten.

lesauto gaat inparkeren

Kostenindicatie

Als je alles op een rijtje zet, dan kan het kostenplaatje er ongeveer zo uitzien:

  Kostenindicatie
Theorieles € 100
Lesmateriaal (theorie, boek of digitaal) € 30
Theorie oefenen (online) € 20
theorie-examen € 35
Intakeles € 50
Rijles, 40 lesuren à € 50 € 2.000
Tussentijdse toets € 200
Verkeersveiligheidstraining bij een verkeersoefencentrum (onderdeel van de rijles volgens RIS) € 130
Eigen verklaring € 25
Rijexamen (inclusief tijd van examinator en instructeur, gebruik lesauto) € 250
Afhalen rijbewijs (leges; verschilt per gemeente) € 35
   
Totaal(indicatief) € 2.875

Let wel: dit is een prijsindicatie van een fictieve doorsnee rijschool (prijspeil 2014), ervan uitgaande dat je ongeveer 40 lesuren nodig hebt en in één keer slaagt. Als je zakt, vervolglessen en een herexamen nodig hebt dan wordt het duurder. Let dus op het slagingspercentage van de rijschool als je prijzen vergelijkt.

Natuurlijk kan het goedkoper door kritisch om je heen te kijken als je een rijschool kiest. Veel rijscholen bieden een pakketprijs voor het geheel met korting aan, soms met examengarantie. Maar let op dat sommige pakketaanbiedingen incompleet zijn (bijvoorbeeld: exclusief theorieopleiding en examen).

En let erop dat veel aanbiedingen de "vanaf"-prijs aangeven, terwijl de rijschool pas na de intakeles zal aangeven hoeveel lessen ze denken dat jij nodig hebt. Dan zal ongetwijfeld blijken dat het duurder is dan de aanbieding aangaf. En dan kan in de praktijk ook nogeens blijken dat jij meer lessen nodig hebt dan ze na de intakeles dachten, waardoor het nog weer duurder wordt. Trap dus niet in onwaarschijnlijk goedkope aanbiedingen.

Voor een spoedcursus kunnen andere prijzen gelden. Dat hoeft overigens niet per se duurder te zijn, omdat intensieve lessen voor de rijschool efficiënter zijn dan losse uurtjes.

Kan het rijbewijs goedkoper

Als je zo goedkoop mogelijk je rijbewijs wilt halen dan loont het om goed te zoeken naar een goedkope rijschool. Naast de gevestigde grotere rijscholen, zijn er kleine zelfstandige rij-instructeurs met een eigen kleine rijschool. Sommige daarvan trekken nieuwe leerlingen aan door met scherpe concurrerende tarieven te werken. Zoek daarom eens naar kleine rijscholen bij jou in de buurt, zo kun je misschien tientallen procenten besparen op de kosten van rijles.

Goedkoop is duurkoop

De prijsindicaties van de rijscholen kunnen nogal uiteenlopen. Hoe komt dat? Het heeft natuurlijk met het niveau en de kwaliteit van de rijinstructeurs te maken. Maar vergelijk ook eens dit:

  1. Een rijschool die je alleen een theorieboek meegeeft, met een jonge instructeur die volgens een eigen methode alles in zo min mogelijk lessen behandelt en je snel een eerste examenpoging laat doen. Misschien zak je, moet je weer rijles nemen en een herexamen doen.
  2. Een rijschool die je theorieles geeft, met een ervaren instructeur die je stap-voor-stap alle onderdelen van RIS laat doorlopen (inclusief de tussentijdse toets en verkeersveiligheidstraining) en je pas daarna op praktijkexamen laat gaan. Waarbij de kans aanzienlijk groter is dat je in één keer slaagt.

Welke is duurder? Dat hang ervan af:

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijles/kosten.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon