Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijles > Rijschool kiezen

Rijschool kiezen: waar moet je op letten?

Rijbewijs

Als je snel je rijbewijs wilt halen en niet te duur uit wilt zijn, dan moet je even kritisch om je heen kijken als je een rijschool kiest. Waar moet je op letten?

Slagingspercentages

Als je een rijschool kiest dan check je natuurlijk even het slagingspercentage van leerlingen van die rijschool. De verschillen zijn enorm. Er zijn bijvoorbeeld rijscholen met 6-10% en rijscholen met 66-70%. Het loont dus de moeite om deze gegevens eerst eens te checken, voordat je een rijschool kiest.

Het CBR doet zijn best om de gegevens zo betrouwbaar mogelijk te maken, maar vaar niet blind op het slagingspercentage. Kijk kritisch naar de rijscholen als je gaat shoppen en vraag zo mogelijk oud-leerlingen naar hun ervaringen.

Rijles: kort of lang, wekelijks of vaker?

Wat vind jij prettiger? Elke week een uurtje rijles in je eentje? Of langere lessen met een medeleerling (waarbij je om beurten rijdt en op de achterbank meekijkt)? En hoelang duurt een "lesuur"? Sommige rijscholen geven les in blokken van 45 of 50 minuten, bij andere duurt een uur echt 60 minuten.

Uit proeven is gebleken:

Denk er wel aan dat je bij langere lessen en meerdere lessen per week ook meer huiswerk krijgt te verstouwen. Daar moet je dan wel de tijd voor hebben.

Blik op de snelweg

Een spoedcursus om extra snel je rijbewijs te halen kan ook: bijvoorbeeld in 5 weken of zelfs in 2 weken je rijbewijs halen. Alles is mogelijk! Bedenk eerst wat je zelf het liefste doet en zoek een rijschool die dat biedt.

Intakeles, cursusaanpak en kostenindicatie

Een rijschool kan je natuurlijk feilloos vertellen wat zijn tarieven zijn. Maar hoeveel gaat je hele rijopleiding kosten? Dat hangt niet alleen af van de rijschool en zijn tarieven, maar ook van jou! Wat weet je al en wat kun je al? Hoe snel kun je leren? Hoe behendig ben je in de auto? Kortom: hoeveel rijlessen heb jij nodig?

Een goede rijschool biedt een intakeles (proefles) aan. Meestal moet je die betalen, maar verder hoort de intakeles vrijblijvend te zijn. Door die eerste proefles krijgt de instructeur een indruk van jouw kennis, vaardigheden, houding en leervermogen. Daardoor kan hij:

Je hebt niet zoveel aan een vrijblijvende kostenindicatie. Misschien wordt het in de praktijk veel duurder. Sommige rijscholen bieden na de intakeles een rijbewijsgarantie tegen een afgesproken vaste prijs.

En bedenk: de goedkoopste manier om je rijbewijs te halen is minder rijles nodig hebben. Daar kun je zelf wat aan doen.

Theorieles

Het CBR adviseert kandidaten om theorieles bij een rijschool te nemen. Daarbij worden de principes achter de regels uitgelegd, waardoor je het beter kunt begrijpen en onthouden. Leren uit een theorieboek zou volgens het CBR minder effectief zijn, omdat je daarbij vooral plaatjes leert herkennen in plaats van verkeersinzicht op te bouwen.

De examenresultaten bij het CBR wijzen erop, dat kandidaten die enkele theorielessen bij hun rijschool hebben gevolgd een grotere slagingskans hebben dan kandidaten die alleen zelfstandig gestudeerd hebben met een boek of CD-ROM.

Vraag dus aan de rijschool of ze een theoriecursus verzorgen.

Rijopleiding In 39 Stappen

De Rijopleiding In Stappen (RIS) is een methode die structuur geeft aan de rijlessen. Het gemiddelde slagingspercentage van RIS-leerlingen (ongeveer 75%) is volgens onderzoek ruim hoger dan bij de oude rijopleiding (40%) en RIS-leerlingen gaan na de opleiding veiliger het verkeer in (bron: CBR).

Als je kiest voor RIS, zoek dan een rijschool met gecertificeerde RIS-instructeurs.

Let op! Als je rijles krijgt volgens de methode RIS, dan moet ook je lesboek en ander materiaal aan deze methode voldoen. Bespreek dit met je rijschool.

Vragen om te stellen aan de rijschool

... over de rijschool

... over de theorie en het lesmateriaal

... over de rijles

... over de auto

... over de kosten

... over problemen en narigheid

lesauto's van verschillende rijscholen

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijles/rijschool-kiezen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon