Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Theorie > theorie-examen

theorie-examen

Rijbewijs

Voordat je rijexamen mag doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Je moet minimaal 18 jaar zijn om dit examen te mogen afleggen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het theorie-examen bij het CBR bestaat uit 50 vragen. Je ziet telkens op een groot beeldscherm een verkeerssituatie. De vragen worden voorgelezen, maar je kunt ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met knoppen op de tafel. Je moet 44 vragen goed beantwoorden.

Er zijn drie soorten vragen:

Het examen duurt ongeveer drie kwartier. De uitslag hoor je meestal een kwartier na afloop.

Uitslag

Als je geslaagd bent krijg je een theoriecertificaat. Dit moet je met andere papieren later meenemen naar de tussentijdse toets en het praktijkexamen. Het theoriecertificaat is slechts één jaar geldig. Je moet dus binnen één jaar je praktijkexamen halen, anders moet je later opnieuw je theorie doen.

Als je zakt krijg je een lijst met de vragen die je goed en fout hebt beantwoord. Hier staan ook onderwerpen op die je voor de volgende keer wat beter moet bestuderen (bijvoorbeeld: verkeersborden, of voorrangsregels).

theorie-examen is moeilijker geworden

Op 1 oktober 2002 werd het theorie-examen verzwaard: naast de oude ja/nee-vragen werden meerkeuzevragen en open vragen ingevoerd. Daarop daalde in 2003 daalde het slagingspercentage. Volgens het CBR is er een verband met de manier van studeren.

Het CBR adviseert kandidaten om theorieles bij een rijschool te nemen. Daarbij worden de principes achter de regels uitgelegd, waardoor je het beter kunt begrijpen en onthouden.

Als je toch kiest voor zelfstudie, dan heb je vast iets aan onze studietips voor de theorie. Dit is bovendien een goede voorbereiding voor je rijles. Ook is het nuttig om het theorie-examen te oefenen.

Aanmelden voor het examen

Je kunt examen doen in één van de dertig theorie-examencentra, verspreid over het land. Je kunt een examendatum afspreken via je rijschool, maar je kunt ook direct reserveren bij het CBR.

Je mag rijles voor de personenauto doen vóór het theorie-examen, maar dat is niet handig. Zo maak je niet optimaal gebruik van de dure rijles. Zie ook het artikel: Rijbewijs halen met minder rijles.

Meenemen naar het examen

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/theorie/theorie-examen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon