Open source software is programmatuur waarvan de broncode openbaar is en vrijelijk gebruikt mag worden. Hier vind je informatie, opinies en achtergronden over het fenomeen open source.
Open source
- Creative commons @ Auteursrecht
Het licentiemodel Creative Commons maakt het mogelijk creatief werk op een beheerste manier te verspreiden, delen bewerken en hergebruiken. Deze licentie is in Nederland aan het nationaal recht aangepast.
- Filosofie van open source-licenties (Engels)
Beschouwende artikelen en opiniestukken over open source-licenties.
- PLoS Biology @ Biologie (Engels)
Een online wetenschappelijk tijdschrift over biologie, dat geheel vrij toegankelijk is. Dit geldt als bijzonder in de wetenschappelijke wereld, omdat de meeste tijdschriften geheel beheerst worden door commerciƫle uitgevers.
- Publicaties van Eric S. Raymond (Engels)
tip!
Artikelen over het open source model, waaronder het beroemde The Cathedral and the Bazaar.
- Vragen stellen op de slimme manier @ Computerproblemen oplossen (Engels)
Hierin legt opperhacker Eric S. Raymond uit hoe je het beste om hulp vraagt bij de ontwikkelaars van open source software.
- Wat is een wiki? @ Virtueel samenwerken
Een wiki is een website waarop iedereen zomaar wijzigingen kan aanbrengen, zonder dat daarvoor toestemming of een toegangscode nodig is. Wiki's zijn geschikt om met een groep mensen een gezamenlijke tekst of een verzameling materiaal op Internet te onderhouden. Zo wordt kennis gedeeld.
- Wat is open source? (Engels)
De term open source verwijst naar iets dat mensen kunnen wijzigen en delen omdat de broncode ervan openbaar toegankelijk is. De term is ontstaan in de context van programmeren. Tegenwoordig verwijst 'open source' echter naar bredere waarden. Open source-projecten omarmen de principes van open uitwisseling, snelle prototyping, transparantie, meritocratie en gezamenlijke ontwikkeling.
Bron: www.leren.nl/rubriek/computers_en_internet/software_ontwikkelen/open_source/
Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon