Consumentenzaken
- Consuwijzer
Consumentenadvies over internet, telefonie, kabel, post, energie, elektronica en huishoudelijke apparatuur, huis en tuin, zorg en welzijn, vakantie en vrije tijd, vervoer, kleding en textiel.
- Geschillencommissies voor consumentenzaken (SGC)
Wanneer je als consument ontevreden bent met een product of dienst, en je er met de leverancier niet uitkomt, dan kun je het conflict soms relatief goedkoop en eenvoudig oplossen via de Geschillencommissie.
- Hoe ga ik om met opdringerige verkopers @ Assertiviteit
Het is handig als je in een winkel goed geholpen wordt, maar wat als het helpen omslaat in opdringerigheid en je je zo ongemakkelijk voelt dat je, voor je het weet, weer buitenstaat met allerhande spullen die je eigenlijk niet nodig hebt? Dan is het tijd voor een lesje: hoe ga ik om met opdringerige verkopers!
- Hoe kies ik een platte televisie @ Techniek
Experts roepen al jaren dat je maar beter kunt wachten met het aanschaffen van een platte televisie. Maar inmiddels is de technologie verder uitgekristalliseerd en betaalbaarder. In elektronicawinkels vind je al heel wat tv's met 1920 bij 1080 pixels, hoge contrastwaardes en snelle reactietijd. Net nu zenders op het punt staan in HD te gaan uitzenden, Blu-ray als enige nieuwe-generatie dvd-formaat is overgebleven en spelcomputers met HD-output in prijs dalen. De vraag is alleen: waar moet je op letten als je een platte tv koopt?
- Hoe kies ik een verzekering
Leven is risico lopen. Je kunt ziek worden, vroegtijdig overlijden, schade veroorzaken. Tegen veel van dit soort risico’s kun je je verzekeren. Soms moet dat zelfs. Verzekeren betekent dat de verzekeringsmaatschappij voor jou de schade vergoedt. In sommige gevallen verzorgt zij ook de hulpverlening. Maar hoe kies je welke verzekeringen je wel afsluit en welke niet? En hoe sluit je ze dan af?
- Hoe kies ik energiezuinige apparaten uit @ Besparen / bezuinigen
Energiezuinige apparatuur levert je een behoorlijke besparing op én het gebruik is natuurlijk beter voor het milieu. Tegenwoordig wordt de aanschaf van energiezuinige apparaten je al een stuk makkelijker gemaakt door het gebruik van het energielabel. Hiermee kun je precies zien hoe energiezuinig een apparaat is. Energielabel.nl is als onderdeel van MilieuCentraal gericht op het geven van onafhankelijke informatie over het energielabel en geeft advies!
- Hoe krijg ik gestolen spullen vergoed van de verzekering
Als je zeker wilt weten dat je een (redelijke) vergoeding krijgt als er spullen van je gestolen worden, dan moet je niet alleen goed verzekerd zijn, maar ook zelf administratief je zaakjes op orde hebben. Zonder aankoopbon kun je het bijvoorbeeld bij veel verzekeraars wel vergeten. Mét bon sta je een stuk sterker, zeker als je de volgende stappen volgt.
- Hoe schrijf ik een klachtenbrief
Ben je niet tevreden over een product of teleurgesteld over een dienst? Klaag! Maar doe het wel zinvol, en schrijf een duidelijke brief aan het bedrijf dat jouw klacht heeft veroorzaakt. Zet je grieven op papier en stuur de brief naar het vervoersbedrijf, de telecomaanbieder, de energieleverancier, de computerfabrikant of de overheidsinstantie die je verantwoordelijk houdt. Dat lucht jou op, en geeft de ontvanger de gelegenheid om zijn excuses en eventueel een vergoeding aan te bieden. Daarnaast geeft je klacht een signaal af aan de organisatie om zijn product of dienst te verbeteren.
- Hoe spreek ik de leverancier aan op een product met gebreken
Je mag van een product verwachten dat het gewoon doet waar het voor gemaakt is. Wettelijk gezien heb je recht op een goed product, ook als de garantietermijn voorbij is!
- Hoe wimpel ik een telefonische verkoper af @ Nee zeggen
Je kent het wel: zit je net lekker te eten, gaat de telefoon: ‘Mevrouw, ik mag u vast even storen, want ik heb een fantastische aanbieding voor u, die alleen vandaag geldig is!’ Voor je het weet is je eten koud en heb je je een abonnement aan laten praten op iets waar je helemaal niet op zit te wachten. Als jou dat wel eens overkomt, wees dan niet te hard voor jezelf: telefonische verkopers kunnen erg hardnekkig zijn. Maar met deze tips kun jij de telefonische verkoper de volgende keer gewoon afwimpelen!
- Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken
Als je tegenwoordig een product koopt in de winkel, dan springen de diverse keurmerken je tegemoet. Mag het product wel of niet in de glasbak, is het gezond om te eten, is het ‘fair’ geproduceerd. Er zijn een heleboel keurmerken die door de leverancier zelf in het leven zijn geroepen, denk bijvoorbeeld maar aan het huismerklogo van supermarkten. Maar hoe weet je nu welk keurmerk je kunt vertrouwen, en welk keurmerk niet?
- Keurmerkinstituut
Onafhankelijke informatie voor consumenten.
- Wakker worden uit de Amerikaanse droom (Engels)
Terwijl de welvaart toenam, deed de kwaliteit van het leven dat niet. Zowel in het persoonlijke leven als in het milieu ontstonden allerlei problemen. Er dient zich een nieuwe levensstijl en culturele trend aan, die is gericht op lage consumptie en een hoog niveau van welbevinden.
Bron: www.leren.nl/rubriek/dagelijks_leven/consument/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon