Redacteur
- Beroep Redacteurtip!
Van idee naar tekst. Van verzamelde feiten naar artikel. De hoofdtaak van een redacteur is het ordenen en structureren van informatie. Soms schrijft een redacteur zelf, soms verbetert hij teksten van een ander. Het begeleiden van tekstschrijvers, journalisten, vormgevers of vertalers kan ook een taak zijn van een redacteur.
- Bureauredacteur
Zit een bureauredacteur echt achter een bureau? Ja, vaak wel. Als bureauredacteur werk je bij een krant, vakblad, tv-programma of uitgeverij. Je specialiseert je in bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld motorsport of woningbouw, of in bepaalde tekstsoorten, webteksten of ondertiteling. Het werk is dus veelzijdig, maar je bent in ieder geval geen verslaggever die op pad gaat.
- Eindredacteur (Engels)
Het woord zegt het al: als eindredacteur ben jij de laatste die naar een tekst, een televisie-item of radioreportage kijkt alvorens die wordt gepubliceerd of uitgezonden. Jij controleert artikelen en reportages inhoudelijk en fungeert dus op dat gebied als eindstation in het productieproces van een krant, tijdschrift, radioprogramma of televisie-uitzending. Als eindredacteur controleer je niet alleen, maar produceer je ook artikelen en dergelijke. Je vervult dus ook de taak van een redacteur.
- Hoofdredacteur
Als hoofdredacteur leid je de redactie van een krant, tijdschrift, website, radio- of televisieprogramma. Jij bepaalt - in overleg met de redactie - de inhoud van een rubriek, stippelt de koers uit en ontwikkelt lange termijnplannen. Zelf lever je ook een redactionele bijdrage, bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen en commentaren. Jij vertegenwoordigt de rubriek, het tijdschrift of televisieprogramma waarvoor je werkt naar buiten toe en ziet er op toe dat de redactie alle juridische en ethische regels in acht neemt. Als hoofdredacteur vervul je een brugfunctie tussen de redactie met haar journalistieke belangen en de directie met haar commerciële belangen.
- Opleiding tot redacteur
Wanneer je als redacteur of journalist aan de slag wilt, is het beschikken over praktijkervaring in het communicatievak altijd sterk in je voordeel. Wanneer je al artikelen hebt gepubliceerd in een dag- of vakblad, vergroot dat je kansen op een baan. Je kunt je kennis over maatschappij, communicatie en media vergroten door gerichte studies. Met name voor het vak van redacteur of journalist is een brede ontwikkeling en een goede taalvaardigheid van essentieel belang. In de meeste opleidingen voor journalistieke en redactionele functies nemen deze zaken een vooraanstaande plaats in. Het is belangrijk om te bepalen wat voor soort redactionele functies je graag zou willen vervullen. Veel hbo-opleidingen zijn gericht op specifieke media (zoals print of internet) of op bepaalde disciplines (zoals marketingcommunicatie, journalistiek of voorlichting).
- Vacature redacteur vinden
Omdat er veel redacteuren op freelance basis werken, hebben ze te maken met onzekerheid. Freelancers hebben immers geen vaste werkgever, maar moeten zelf hun opdrachten binnenhalen. Zolang er echter media bestaan, zal er behoefte blijven aan mensen die teksten kunnen schrijven of kunnen redigeren.
- Webredacteur
Als webredacteur ben je soms letterlijk een spin in het web. Internet is je lust en je leven. Omdat er inmiddels miljarden webpagina's zijn en dit aantal nog steeds toeneemt, kom je het beroep van webredacteur steeds vaker tegen. Aan content (inhoud - in dit geval: tekst) op het web worden andere eisen gesteld dan aan de teksten in een krant of tijdschrift. Je werkt met een real time medium: met één druk op de knop zijn jouw nieuwe webpagina's overal ter wereld te raadplegen. Daarnaast heb je bij webpagina's te maken met dynamiek (bewegende beelden, geluid) en met interactiviteit. Als webredacteur ben je dus thuis in de multimediawereld. Andere benamingen zijn webmaster of contentmanager.
Bron: www.leren.nl/rubriek/loopbaan/beroepen/redacteur/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon