Verlies verwerken
- Hoe condoleer ik iemand
Condoleren houdt in dat je de nabestaanden je medeleven met het verlies van hun dierbare betoont. Dit kan schriftelijk in de vorm van een condoleancebrief of -kaart, maar ook middels een telefoontje, tijdens een bezoek aan de nabestaanden of na de uitvaartplechtigheid. De vorm van je condoleance is om het even, belangrijker is dat je iets van je laat horen, in alle oprechtheid. Het helpt de nabestaanden bij het verwerken van het verlies van hun dierbare.
- Hoe help ik een vriend @ Vriendschap
Je vriend of vriendin mag je altijd bellen met een vraag of klacht. Bij een verhuizing sta je als eerste op de stoep en als de ander wat krap bij kas zit, trek jij je portemonnee. Vanzelfsprekend, daar ben je toch vrienden voor? Naast deze 'dagelijkse' hulp geef je het meest blijk van je vriendschap in moeilijke of verdrietige tijden.
- Hoe houd ik een speech tijdens een begrafenis
De speech tijdens een begrafenis of crematie is altijd heel persoonlijk, dus je zult je in die situatie al snel meer blootgeven dan je tijdens een gewone toespraak zou doen. Maar met een goede voorbereiding kun je heel ver komen. Bovendien ben je bij een uitvaart onder mensen die je goed kent en die je verdriet begrijpen en herkennen.
- Hoe kies ik mooie uitvaartmuziek
De muziek die tijdens de begrafenis of crematie te horen is, voegt een persoonlijk tintje toe aan de plechtigheid en zorgt er vaak ook voor dat de emoties loskomen. Niet vreemd dus dat de muziek zo’n wezenlijk onderdeel vormt van een uitvaart.
- Hoe leer ik omgaan met verlies
Voorgoed afscheid nemen van een dierbare persoon is moeilijk en brengt veel verdriet en pijn met zich mee. Misschien denk je zelfs dat je leven nooit meer zo goed zal worden als het was toen hij of zij nog leefde. Maar er komt een tijd dat je je weer beter zult voelen. En er komt zelfs een tijd dat je leven weer goed zal zijn, hoewel je die persoon altijd zult blijven missen. Dat heeft alles te maken met het leren omgaan met en het verwerken van je verlies. Hoe je dat doet is heel persoonlijk, maar we kunnen je wel een paar tips geven die je door de rouwperiode heen kunnen helpen.
- Hoe vertel ik mijn kind dat iemand dood is
Hoe vertel je je kind dat oma dood is? Of dat papa nooit meer terug komt? Jonge kinderen hebben een heel ander besef van tijd, waardoor het soms moeilijk is om duidelijk te maken dat 'nooit meer' écht 'nooit meer' is.
- Hoe zit het met de erfenis
Hoe maak ik een testament. Hoe regel ik mijn erfenis. Hoe regel ik een schenking. Hoe weiger ik een erfenis.
- Iedereen rouwt op zijn eigen manier
Uitleg over de fasen van rouw en de mogelijke psychische gevolgen.
- Landelijk steunpunt Verlies
Hulp en advies over rouw en verlies, zowel voor nabestaanden als voor zorg- en hulpverleners.
- Rouwbehandeling (Fonds Slachtofferhulp)
Informatie over onderzoek en rouwbehandelingen na een plotseling verlies. Verhalen van lotgenoten en ervaringen van anderen.
- Veelgestelde vragen over rouw bij kinderen
Informatie over het rouwproces bij kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.
Bron: www.leren.nl/rubriek/persoonlijke_vaardigheden/verlies_verwerken/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon