Natuurkunde
- Elektrisch heelal (Engels)
Een educatieve website over elektriciteit.
- Elektronenmicroscoop in actie (FESEM) @ Microbiologie en celbiologie
Hier kun je een gesimuleerde elektronenmicroscoop bedienen en inzoomen op beelden van de levende natuur. De 'Field-Emission Scanning Electron Microscope' (FESEM) kan in kleine objecten minuscule structuren tot zelfs 1 nanometer nauwkeurig (= een miljoenste millimeter) zichtbaar maken.
- Elementaire deeltjes
Uitleg over 'het Standaardmodel', de theorie van elementaire deeltjes en krachten.
- Elementaire deeltjes
Goede uitleg over de theorieën, modellen en het experimenteel onderzoek met betrekking tot de structuur van atomen, elementaire deeltjes en het standaardmodel.
- Galileo Galilei (Engels)
Het leven en werk van Galileo Galilei (1564-1642) en de wetenschap van zijn tijd.
- Hoe dingen werken (Engels)
In antwoord op vragen van lezers worden verschijnselen uit het dagelijks leven wetenschappelijk verklaard.
- Hoe werkt de Van de Graaff generator (Engels)
Met een Van de Graaf generator kun je statische elektriciteit opwekken met een zeer hoge elektrische spanning. Als je de geladen bol aanraakt gaat je haar alle kanten op staan. Hoe werkt zo'n generator en waarom is het eigenlijk uittgevonden?
- Hoe werkt vriesdrogen? (Engels)
Het basisidee van vriesdrogen is om al het water uit een materiaal te verwijderen, terwijl de structuur en samenstelling verder intact blijven. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren.
- HyperPhysics (Engels)
Een hypertekst met 'concept maps' (mindmaps) over natuurkundige onderwerpen.
- Klaslokaal Natuurkunde (Engels)
Uitleg over verschillende onderwerpen uit de natuurkunde, op het niveau van het voortgezet onderwijs (HAVO/VWO).
- Licht en materie: natuurkundeboeken (Engels)tip!
Newtoniaanse mechanica, de behoudswetten, trilling en golven, elektriciteit en magnetisme, optica en de moderne revolutie in de natuurkunde.
Een reeks natuurkundeboeken, volledig gratis online als PDF-downloads.
- Machten van 10 (Engels)
Een animatie die beelden laat zien vanaf 10 miljoen lichtjaar van de Aarde, en dan telkens een factor 10 inzoomt, tot in de kern van een koolstofatoom.
- MiniGRAIL (Engels)
Uitleg over de Minigrail, een instrument waarmee het Kamerlingh Onnes Laboratorium van de Universiteit Leiden hoopt zwaartekrachtgolven te kunnen meten.
- Motion Mountain (Engels)tip!
Hoe bewegen dingen? Wat is beweging? Waarom bestaat beweging? Motion Mountain is een gratis online natuurkundeboek dat vertelt hoe het na 2500 jaar inspanning gelukt is deze vragen te beantwoorden. Op een vermakelijke, provocerende en interessante manier wordt uitgelegd dat het hiervoor nodig is in een gebied door te dringen waar tijd en ruimte niet bestaan.
- Mythes en misverstanden in de natuurkunde (Engels)
Er gaan veel verhalen rond over natuurkundige verschijnselen die van geen kanten kloppen, en soms toch hun weg vinden naar de natuurkundeboeken. Hier worden allerlei misverstanden en onjuiste inzichten weersproken en toegelicht.
- New kind of science (Engels)
Het fascinerende maar ook controversiële boek van Stephen Wolfram staat in zijn geheel online. Het centrale idee is dat veel van de complexiteit die in de natuur wordt waargenomen kan worden verklaard met behulp van rekenmodellen en computersimulaties.
- Quantum Universetip!
Natuurkunde uitstekend uitgelegd voor een breed publiek, met name scholieren die misschien Natuurkunde willen gaan studeren.
- Theoretisch minimumkennis van de moderne natuurkunde (Engels)tip!
Reeks colleges van Lenny Susskind (te zien op Youtube) met verwijzingen naar de bijbehorende boeken.
- Toepassing van wiskunde @ Wiskunde (Engels)
Een essay over de relatie tussen wiskunde en onze empirische kennis van de fysische werkelijkheid.
- Veelgestelde vragen in de natuurkunde (Engels)
Antwoorden op tientallen natuurkundige vragen over elementaire deeltjes en quantumfysica, relativiteit en kosmologie, zwarte gaten en andere fascinerende onderwerpen.
- Wetenschap van het fietsen
Welke krachten voorkomen dat een fiets omvalt? Hoe helpt het achter elkaar aan fietsen de fietser? Wat is de luchtweerstand? Waarom is de fiets het meest efficiënte vervoermiddel?
- Zwaartekracht in de biologie (Dutch Experiment Support Center) (Engels)
Achtergrondinformatie over de betekenis van de zwaartekracht in de biologie. Hoe worden cellen, planten en dieren beïnvloed door de zwaartekracht en hoe maken ze er gebruik van?
Bron: www.leren.nl/rubriek/wetenschap/natuurkunde/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon