Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiegesprek sturen > Zelf vragen stellen

Zelf vragen stellen

Sollicitatiegesprek

Vragen stellen is een belangrijk en vaak onderschat onderdeel van je sollicitatiegesprek. Een aantal tips & trucs.

De rondvraag

De rondvraag aan het eind van het gesprek is dé gelegenheid om vragen te stellen. Bedenk thuis al een aantal dingen die je wilt weten.

Stel bij voorkeur gerichte, helder geformuleerde vragen. Het is goed om daarbij iets van jouw kennis over de functie of het bedrijf door te laten schemeren. Zorg ervoor dat je oprecht geïnteresseerd overkomt. Een voorbeeld: 'Ik begrijp dat het voor uw onderneming is erg belangrijk is snel nieuwe klanten te werven. Dat aspect is nog niet ter sprake gekomen in dit gesprek, maar ik heb hier in mijn vorige functie wel erg veel ervaring mee opgedaan. Ziet u voor mij nog een rol weggelegd op dat gebied?'

Als inleiding op je vraag, kun je ook een kleine samenvatting geven van het gesprek (zo laat je zien dat je goed hebt begrepen wat zij willen) en je enthousiasme nog eens laten blijken. Bijvoorbeeld zo: 'Ik begrijp dat u vooral op zoek bent naar iemand die vorm kan geven aan de toekomstplannen van de afdeling. Dat is een element wat mij erg aanspreekt aan deze functie en wat perfect aansluit op mijn vorige baan. Het lijkt mij ook leuk om mij verder te ontwikkelen op dit vlak. Biedt u die mogelijkheid ook, bijvoorbeeld in de vorm van een cursus?'

Naast vragen over de functie of het bedrijf, kun je ook vragen stellen over de procedure. Informeer bijvoorbeeld naar de volgende stap in de procedure. Het komt geïnteresseerd over en geeft jou nuttige informatie. Bijvoorbeeld: 'Wanneer voert u de laatste sollicitatiegesprekken?' Dit soort vragen stel je pas helemaal aan het eind van het gesprek.

Vragen die je beter niet kunt stellen

Er zijn vragen die je beter niet kunt stellen.

Onzekerheidsvragen

Bijvoorbeeld: 'Hoe lang duurt mijn proeftijd?' Dit soort vragen hoort niet thuis in een eerste sollicitatiegesprek, maar pas bij de afrondende onderhandelingen. Bovendien kom je hiermee onzeker over.

Financiële vragen

Als je te snel over je salaris begint, wek je de indruk niet te solliciteren naar een interessante baan, maar naar een goed salaris. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek, of de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je uiteraard wel reageren.

Feitelijke vragen

Bijvoorbeeld: 'Hoeveel werknemers heeft dit bedrijf? Of: 'Wat voor afdelingen zijn hier allemaal?'

Dit heb je natuurlijk van te voren uitgezocht, omdat je je verdiept hebt in je potentiële nieuwe werkgever. Je wordt niet serieus genomen als je dit soort zaken niet weet.

Sollicitatievragenpijl

Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden

Bereid je voor op lastige vragen. Geef zelfverzekerd antwoord in het sollicitatiegesprek. Vertel een goed verhaal.

Met deze online cursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen. Je krijgt vele voorbeeldantwoorden en tips.

Volgende pagina: Toon respect voor je gesprekspartner


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiegesprek/zelf-vragen-stellen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon