Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Werkstuk maken > Onderwerp kiezen

Werkstuk maken

Hoe kies je een onderwerp voor je werkstuk?

Als het onderwerp van je werkstuk niet vast staat door bijvoorbeeld een opdracht op school, moet je zelf een onderwerp bedenken. Je kunt dan kiezen voor een onderwerp dat je zelf goed kent, bijvoorbeeld je hobby, of een sport die je graag doet. Ook kan je een krant of tijdschrift lezen op zoek naar een onderwerp, of misschien zie je iets op tv waar je graag een werkstuk over zou willen maken. Het is ook een mogelijkheid om bij mensen in je omgeving rond te vragen of zij nog leuke onderwerpen weten, en je kunt natuurlijk op internet zoeken.

Voor leerlingen op de middelbare school die een sectorwerkstuk of een profielwerkstuk maken, zijn er op internet veel hulpmiddelen te vinden, die ook suggesties bieden voor onderwerpen.

Wanneer je een onderwerp hebt uitgekozen, kun je beginnen met het maken van je werkstuk door middel van een systematisch stappenplan en volgens de richtlijnen voor de gebruikelijke indeling van een werkstuk.

Een aantal idee├źn voor het zoeken op internet naar een onderwerp voor je werkstuk:

De themadossiers van de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag verzamelt informatie over alles wat met de Nederlandse cultuur en geschiedenis te maken heeft. Op de website van de KB staat heel veel informatie, en je kunt er later, als je bronnen gaat onderzoeken, ook sommige teksten online lezen, van middeleeuwse handschriften tot tijdschriften. Een goede bron voor werkstukonderwerpen zijn de collecties van de KB. Hierin is heel veel informatie bij elkaar gebracht over verschillende onderwerpen. Bij de meeste collecties vind je een lijst met leestips. Zo heb je ook meteen materiaal voor je bronnenonderzoek.

Documentaireprogramma's op Uitzending Gemist

Veel van de publieke omroepen maken goede informatieve tv-programma's over onderwerpen zoals kunst, wetenschap, politiek en geschiedenis. Door eens bij de NPO te kijken naar de onderwerpen van informatieve programma's zoals Tegenlicht, Het uur van de Wolf, Dokument of Andere Tijden, kun je ook op een onderwerp stuiten waarover je graag een werkstuk wilt schrijven.


Bron: www.leren.nl/artikelen/2010/werkstuk-maken/onderwerp.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon