Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Werkstuk > Soorten werkstukken

Soorten werkstukken: sectorwerkstuk en profielwerkstuk

Werkstuk maken

Een werkstuk maak je meestal voor school of voor je opleiding. Met een stappenplan voor het maken van een werkstuk en duidelijke richtlijnen voor de gebruikelijke indeling van een werkstuk kun je voor alle opleidingen een goed werkstuk maken. Soms kun je zelf het onderwerp van je werkstuk kiezen, en soms ligt het onderwerp vast, bijvoorbeeld omdat je docent op school het voor je bepaald heeft. Leerlingen op de middelbare school maken in de bovenbouw een bijzonder soort werkstuk: op het VMBO is dit het sectorwerkstuk, en op Havo en VWO is dit het profielwerkstuk. Er zijn op internet verschillende hulpmiddelen te vinden die speciaal bedoeld zijn voor leerlingen die zo'n werkstuk maken.

Sectorwerkstuk

Op het VMBO maken leerlingen die de gemengde of theoretische leerweg volgen, in het derde of vierde jaar van hun opleiding een sectorwerkstuk. Het werkstuk past binnen één van de volgende sectoren:

Het is de bedoeling dat de leerlingen minimaal 20 uur besteden aan het maken van dit werkstuk. Dit kan individueel gebeuren, of in een groepje.

Profielwerkstuk

Op Havo en VWO maken leerlingen in de bovenbouw een profielwerkstuk binnen één van de vier profielen:

Leerlingen werken ongeveer 80 uur aan het maken van dit profielwerkstuk.

Handige hulpmiddelen bij het maken van je profielwerkstuk

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een speciale afdeling voor leerlingen die een profielwerkstuk gaan maken, met ideeën voor onderwerpen en enkele steunpunten waar je persoonlijk advies kan vragen.

Volgende pagina: Onderwerp voor je werkstuk kiezenBron: www.leren.nl/artikelen/2010/werkstuk-maken/soorten.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon