Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroep > Kinderopvang > Opleiding

Opleiding voor werken in de kinderopvang

Dé opleiding voor een baan als leidster in de kinderopvang is de mbo-opleiding Pedagogisch medewerker Kinderopvang (niveau 3) of de Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 4). Dit is een uitstroomrichting van de bredere mbo-opleiding Pedagogisch Werk, die ook de uitstroomrichting Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg kent. Je kunt deze opleidingen bij bijna alle ROC's en enkele particuliere onderwijsinstellingen volgen.

Je kunt de opleiding op twee manieren doen:

Wat voor werk ga je doen?

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je als groepleidster in een kinderdagverblijf (crèche), peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor de kinderen van 0 tot 12 jaar.

Je structureert en stimuleert de ontwikkeling van de kinderen. Bijvoorbeeld: van een kind van 2,5 jaar wordt verwacht dat het kan knippen en een knutselwerkje maken. Jij stimuleert het kind en zorgt ervoor dat er aan het eind van de dag een knutselwerkje is om aan de ouders te laten zien. Je doet spelletjes met de kinderen, zingt liedjes met ze en laat ze met hun handen bezig zijn.

Je bevordert het zelfvertrouwen van een kind (zelf de lijmpot laten pakken) en het verantwoordelijkheidsgevoel (de eigen rotzooi opruimen). Je begeleidt ze bij zelfstandig spelen.

Je verzorgt kinderen in hun behoeften. Dat betekent: mondjes voeden, billetjes schoonvegen en tranen drogen. Je zorgt voor een positieve en veilige omgeving, waarin de kinderen zich op hun gemak voelen.

Je organiseert activiteiten met de kinderen. Denk aan ouderavonden met een speciaal thema (bijvoorbeeld 'muziek met peuters' of 'kinderboeken en voorlezen'), sinterklaas, kerstmis of een zomerfeest. In sommige groepen kun je met de kinderen sporten of ze buiten laten spelen.

Je doet huishoudelijk werk, zoals boodschappen doen, stofzuigen of afwassen.

Wat leer je?

In de opleiding leer je:

Vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld:

Vereiste vooropleiding

Om de mbo-opleiding (Gespecialiseerd) Pedagogisch medewerker Kinderopvang op niveau 3 of 4 te kunnen doen moet je een van de volgende opleidingen hebben:

Kosten en studiefinanciering

Het wettelijk vastgestelde lesgeld hoef je alleen te betalen als je bij de start van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent. Als je jonger bent dan betaal je niets. Er komen kosten bij voor boeken, eventuele excursies e.d. en ander onderwijsmateriaal.

Als je de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) volgt, kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Als je nog geen 18 jaar bent, komen je ouders in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Als je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgt heb je geen recht op studiefinanciering, maar kun je een leerlingsalaris en kostenvergoeding van je leerbedrijf ontvangen.

Aansluitende opleidingen

Na de mbo-opleiding Pedagogisch medewerker Kinderopvang op niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4.

Het diploma van de mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang op niveau 4 geeft toegang tot hbo-opleidingen, zoals:

Solliciteren in de kinderopvang?

Heb je je opleiding (bijna) voltooid en ga je solliciteren in de kinderopvang? In het forum van Carrièretijger vind je voorbeelden van sollicitatiebrieven voor functies in de kinderopvang.

Bronnen

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2012/opleiding-kinderopvang.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon