Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Risicomanagement > ERM

Enterprise risk management

Risicomanagement

Hoewel de oorsprong van Enterprise Risk Management (ERM) bij financiƫle instellingen en verzekeraars ligt, doet in zekere zin elke organisatie aan risicomanagement. Het wordt alleen niet altijd zo genoemd. Overal in de organisatie worden processen beheerst. Voorbeelden van beheerssystemen zijn planning- en controlesystematiek, administratieve organisatie en interne controle. Het verschil is dat Enterprise Risk Management een expliciete risicoanalyse de basis is van de managementagenda en het inrichten van interne beheerssystemen.

Daarbij moet, als het even kan, vermeden worden dat het in kaart brengen van risico’s een jaarlijks corvee wordt, of een van de vele managementconcepten. In plaats daarvan is ERM juist het element dat alle managementconcepten verbindt en voor een sturing van de hele onderneming zorgt. Dit is een proces dat continu moet plaatsvinden. Tip: het topmanagement moet hier een voorbeeld stellen. Het moet begrip en betrokkenheid tonen en voor opleiding en training zorgen.

Hoe kennis van risico beleid bepaalt

Inzicht in risico’s helpt een onderneming om een gunstigere verhouding tussen risico en opbrengsten te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij de beslissing om het bedrijf selectief te laten groeien, op basis van de portfoliobenadering (zie beneden). Kennis van risico’s heeft ook invloed op prijsbeslissingen. De prijzen van riskante transacties, bijvoorbeeld riskante leningen, zouden hoger moeten zijn dan die van minder riskante.

Een ander aspect is het in toom houden van verliezen. Het management kan bijvoorbeeld grenzen stellen aan de frequentie waarmee bepaalde fouten gemaakt worden, of aan het percentage van de tijd dat een computersysteem eruit ligt. Op basis van deze signalen kan het management actie ondernemen.

Volgende pagina: Lessen uit het verleden


Bron: www.leren.nl/cursus/management/risicomanagement/erm.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon