Van mbo naar hbo doorstromen
- Hoe betaal je het doorstuderen?
De manier waarop je je studie betaalt, hangt af van je leeftijd, je vooropleiding en werkervaring. Je kunt een studie betalen met het geld dat je verdient met een betaalde baan en/of de studiefinanciering die je ontvangt. Studiefinanciering is de verzamelnaam voor de prestatiebeurs en lening die je bij de informatiebeheergroep (IB-groep) kunt aanvragen.
- Hoe kun je je voorbereiden op de overstap van mbo naar hbo?
Je kunt bijvoorbeeld een dag meelopen op een hogeschool en praten met studenten. Of speciale schakelcursussen volgen. Hierdoor kun je wennen aan het niveau van de lesstof voordat het studiejaar begint. Een stappenplan helpt je bij een soepele overgang van het mbo naar het hbo.
- Individueel studieplan
In veel opleidingen krijg je te maken met het individueel studieplan. Dat is een plan dat je samen met een studiebegeleider opstelt om ervoor te zorgen dat je binnen een afgesproken tijd bepaalde onderdelen van de studie afrondt.
- Mbo → hbo: wat zijn goede motieven om door te studeren? @ Studiemotivatie
Als mbo'er kun je doorstromen naar het hbo. Het feit dat deze mogelijkheid bestaat, betekent niet dat je daar ook gebruik van moet maken. Begin niet zomaar aan een hbo-opleiding, maar onderzoek eerst grondig je motieven voordat je je bij een hogeschool aanmeldt. Want als je over de juiste motivatie beschikt, doorloop je een studie vaak makkelijker. Ontdek wat goede motieven zijn om aan een hbo-opleiding te beginnen.
- Verkorte hbo-trajecten voor mbo'ers
Je kunt het hbo in minder dan vier jaar doorlopen. Hiervoor kom je in aanmerking als je bijvoorbeeld al een verwant mbo-diploma op zak hebt of veel relevante werkervaring op mbo-niveau. De verkorting is in de meeste gevallen een half jaar of een jaar. Bij deeltijdstudies kan de tijdswinst nog groter zijn. De vrijstelling kan zijn voor een theoriegedeelte, maar ook een werk- of stageperiode.
- Verschillen tussen mbo en hbo
Een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen mbo en hbo op het gebied van: tempo, theorie, abstractie, diepgang, rekenen en taal, samenwerken, reflecteren op jezelf, je studiehouding en het werkveld.
- Wat levert doorstuderen je op als mbo-doorstromer?
Met een mbo-diploma niveau drie of vier op zak, beschik je over een startpositie op de arbeidsmarkt. Vooral wanneer je een technische opleiding hebt gevolgd, zijn je toekomstperspectieven gunstig. Reken je echter niet te snel rijk, want voor steeds meer functies heb je tegenwoordig een hbo-diploma nodig. Doorstuderen kan om verschillende redenen de moeite waard zijn.
- Welke nadelen heb je als mbo-instromer?
Een hoger beroehopsopleiding vraagt meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Uit de praktijk blijkt dat veel van je voormalige schoolgenoten hier moeite mee hebben. Lees waar zij tegenaan liepen en gebruik hun ervaringen om je overstap naar het hbo beter voor te bereiden.
- Welke voordelen heb je als mbo-instromer?
Als je een mbo-opleiding hebt afgerond, beschik je over een flinke dosis praktische kennis en praktijkervaring. Ondanks dat het hoger beroepsonderwijs theoretischer is van opzet dan het middelbaar beroepsonderwijs, komt die praktische kennis ook op een hogeschool goed van pas. Ontdek welke voordelen je als mbo’er in het hbo hebt.
Bron: www.leren.nl/rubriek/onderwijs/opleiding/van-mbo-naar-hbo/
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon