Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Zakelijk flirten > Lichaamstaal

Lichaamstaal

Zakelijk flirten

Probeer het maar eens. ‘Nee’ zeggen en ‘Ja’ knikken. Heus, het lukt wel maar je moet je forceren. Lichaamstaal en spreektaal zijn twee verschillende talen. We spreken en verstaan ze allebei. Het belang van lichaamstaal voor de communicatie kan nauwelijks onderschat worden. Er zijn auteurs die stellen dat meer dan de helft van wat er gecommuniceerd wordt, gebeurt door lichaamstaal. Er zijn auteurs die stellen dat dit tenminste 70 procent is. Het gaat niet om het getal. Realiseer je dat je lichaamstaal zeker zo belangrijk is als wat je zegt en de manier waarop je het zegt.

Wanneer je je gesprekspartner positief wilt stemmen, kun je hem vertellen dat-ie een kanjer is. Effectiever is om even naar hem te glimlachen of belangstellend te knikken als hij wat vertelt. Draai het maar eens om. Bedenk dat niets zo fnuikend is als wanneer je iemand wat vertelt en hij of zij geeft op geen enkele manier sjoege. Je boeit niet. ‘Gisteren was ik bij zo’n leuke workshop...’ zegt Jan. Waarop Klaas reageert met ‘Zit er nog koffie in die kan?’ Dat doet pijn. Dat voel je haast fysiek. Omgekeerd: ‘Gisteren was ik bij zo’n leuke workshop...’ zegt Jan. Waarop Klaas reageert met ‘Vertel, waar ging het over?’ waarbij hij ook nog eens belangstellend licht naar Jan toe neigt en hem een warme glimlach schenkt. Heus, Jan gunt de volgende vijf opdrachten aan Klaas.

Het is ondoenlijk om hier de ins en outs van lichaamstaal te beschrijven. Op de website Lichaamstaal.nl vind je veel informatie, waaronder een artikel over lichaamstaal bij romantisch flirten. Meer websites vind je bij de kennisbronnen over lichaamstaal. En er zijn leuke boeken over geschreven natuurlijk. Hier focussen we op hoe je met je lichaamstaal mensen voor je wint.

Gebruik je handen positief

Sommigen hoeven het niet te leren. Anderen zúllen het niet leren. Als je met mensen praat is het belangrijk om je handen te gebruiken. Gebaren ondersteunen je verhaal. Gebaren maken het ook levendiger. Bekijk bijvoorbeeld eens een praatprogramma op tv. En vergelijk makkelijk pratende gasten met gasten die niet zo makkelijk praten. En als je eens rustig alleen in de kamer zit kun je het nadoen. Je zult zien dat het ook omgekeerd werkt: als je je handen gebruikt, ga je ook makkelijker praten. Overigens: doe het mate. Heel grote gebaren staan pompeus en stralen een streven naar dominantie uit. Dat is niet handig als je iemands ego wat wilt kietelen.

Vouw als het even kan je handen niet over elkaar, leg ze ook niet over elkaar voor je buik. Dat oogt defensief. Net zoals je armen over elkaar doen als je praat. En ook heel erg is met je handen in je zak voor een groep staan praten. Geroutineerde sprekers doen dat wel eens om hun routine te onderstrepen. Maar het straalt toch vooral achteloosheid uit. En bij flirten wil je juist dat de ander zich opgemerkt voelt. Ook niet doen: handen in de zij zetten. Kom maar op, lijkt dat te zeggen.

Heb je moeite om je handen te gebruiken terwijl je praat? Probeer je dan wat vastigheid te geven door een glas vast te houden of een kopje.

Je voeten vertellen een verhaal

Let er maar eens tijdens de lunchpauze van een symposium. Als mensen staan te praten kun je zien wie er tevreden is met zijn gesprekspartner en wie niet. De tevreden praters hebben hun voeten gericht naar de degene met wie ze praten. Zoek je een andere gesprekspartner, dan wijzen je voeten van je partner weg. Hetzelfde geldt voor de positie waarbij een voet naar de spreker toewijst en de ander ervan weg. Ook dan wil je liever weg dan blijven.

Wat heb je aan deze kennis? Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat je in gesprek bent met iemand die je eigenlijk niet zo mag. Als je dan bewust je beide voeten naar hem toe wijst, helpt dat je hem aandacht te geven. Het gebaar ondersteunt je gedrag.

Spiegelen

Van alle tips, trucs, do’s en don’ts in deze cursus Flirten is spiegelen de gemakkelijkste. Je doet het al. Of je het nu wilt of niet. In sociale situaties doen we elkaar na. We buigen naar elkaar toe, we schuiven gelijktijdig onze stoel wat naar achteren. We gaan wat achterover zitten. We knikken elkaar toe. Het is een manier om de onderlinge band in lichaamstaal met elkaar te bespreken. Kopiëren we elkaars gedrag dan versterken we die band. Wijken we af van het gedrag van de ander dan zit er kennelijk iets niet goed.

Zo kun je je voorstellen dat bij onderhandelingen die moeizaam verlopen er een moment komt dat onderhandelaar Jan de stoel naar achteren schuift, naar achteren leunt en de armen over elkaar doet. Hij zegt: ‘Zo komen we er niet uit.’ Hij doet: ‘Zo komen we er niet uit.’ Als onderhandelaar Piet even later dat gebaar kopieert en zegt 'Nee, het wordt inderdaad niet gemakkelijker.' kun je spreken van een impasse. Nu recht Jan z’n rug en legt zijn handen op tafel. Piet moet reageren. Hij kan twee dingen doen: de stoel nog iets verder naar achteren schuiven en Jan niet in de ogen kijken. Hij kan ook besluiten om het gebaar te spiegelen. Het gesprek komt weer op gang en met wat loven en bieden komen ze er wel.

Wie wil flirten, werkt bewust aan het opbouwen en bestendigen van een positieve relatie. In lichaamstaal: wie wil flirten volgt het gedrag van de ander zolang dat positief geduid kan worden. En als het gedrag negatief geduid kan worden laat je omgekeerd gedrag zien.

Is het zo simpel? Nee, zo simpel is het nu ook weer niet. Ga iemand niet imiteren. Dat wekt alleen maar irritatie op. Dus las iemand wat met z’n handen zit te draaien, doe jij dat niet na. En laat altijd wat tijd zitten tussen het gedrag van de ander en jouw volgend gedrag. Doe je dat niet, dan ga je weer imiteren.

Volgende pagina: Luisteren


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/zakelijk-flirten/lichaamstaal.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon