Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Presenteren > Spreekangst

Vijf grootste angsten: spreekangst op 4

Nederlanders zijn even bang voor een terroristische aanslag als voor het spreken voor een groep.

Dit blijkt uit een onderzoek dat De Presentatie Groep samen met 123test heeft gehouden onder bijna 4.000 mensen. Naar verhouding vinden 750.000 Nederlanders spreken in het openbaar zelfs het engste dat er is.

De Nederlandse top vijf van angsten is:

  1. ongeluk van naasten
  2. de dood
  3. verlaten worden
  4. spreken voor een groep
  5. terrorisme

Merkwaardig! Een veel voorkomende oorzaak van angsten is het feit dat men ergens geen controle over heeft. Denk hierbij aan spinnen, oorlog of ziekte. Maar spreken in het openbaar kun je leren.

Angst vs. angststoornissen

Angst is normaliter een gezonde reactie op een dreigend gevaar. Maar sommige mensen zijn bang terwijl er geen gevaar dreigt en ze zijn geneigd gewone situaties te vermijden die ze met de angst in verband brengen. Als die vermijding hun leven steeds meer gaat bepalen spreken we van een angststoornis. Een angststoornis met betrekking tot bepaalde dingen, dieren of situaties wordt een fobie genoemd.

pijl

Angst overwinnen

Angst wordt hinderlijk als je bang bent voor dingen die je in het dagelijks leven niet kunt vermijden. Deze cursus helpt je die angst aan te pakken.

Kanttekening van de redactie

Dit soort onderzoeken moet je met flink wat korrels zout nemen. Het ging vermoedelijk om een gemakzuchtig online onderzoek op een website, zonder wetenschappelijke pretenties, dat vooral is uitgevoerd om in het nieuws te komen. Dat is overigens goed gelukt, zelfs het NOS Journaal maakte er melding van.

Bron: Persbericht van De Presentatie Groep d.d. 10 februari 2005.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/vijf-grootste-angsten.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon