Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Presentatie geven

Presentatie geven: online cursus

Gerelateerde Cursussen
Vrouw geeft presentatie

Je moet een product of plan presenteren, een toespraak houden voor een collega of een lezing verzorgen voor vakgenoten. Spannend, zeker als je weinig ervaring hebt. Hoe pak je zo'n presentatie aan? Waarmee boek je succes? Of een presentatie slaagt, hangt niet alleen af van de inhoud van je betoog maar ook van de manier waarop je de boodschap overbrengt. Deze online cursus gidst je door alle onderdelen van je presentatie. Je krijgt praktische tips waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt.

Voorbereiding: doelgroep, doelstelling en boodschap

Een succesvolle presentatie begint met een goede voorbereiding. Een groot deel daarvan heb je zelf in handen. Voordat je je presentatie inhoudelijk opzet, doe je er goed aan je te bezinnen op drie basisvragen:

Verder lezen: Doelgroep, doelstelling en boodschap van je presentatie

Breng structuur aan in je verhaal

Een goede presentatie heeft een heldere structuur. Je helpt het publiek als je aan het begin vertelt wat ze kunnen verwachten en hoe je presentatie is opgebouwd.

Je boekt succes als je het betoog opdient in hapklare brokken. Hoe behapbaar een verhaal is, heeft te maken met herhalingen en samenvattingen. Luisteraars hebben behoefte aan redundantie. Dat houdt in dat je hetzelfde soms nóg een keer en daarna nóg een keer zegt, maar dan in andere woorden.

We behandelen vijf methoden om je presentatie te structureren:

Verder lezen: Breng structuur aan in je verhaal

Vijf manieren om te openen

Een goed begin is het halve werk. Dat is de gedachte achter een aantrekkelijke opening. Wie in de eerste minuten van de presentatie de aandacht weet te trekken, heeft grote kans dat het publiek aandachtig zal blijven luisteren.

Verder lezen: Vijf manieren om je presentatie te openen

Vijf manieren om je presentatie af te sluiten

Vertrek met iets aardigs, dan blijf je in de gedachten van je publiek. Het belang van een goede hekkensluiter is evident: wat je het laatst zegt, ligt vers in het geheugen. Vijf mogelijke afsluitingen:

Verder lezen: Vijf manieren om te eindigen

Presentatietechniek

Met een mooi verhaal ben je er nog niet. Wie een presentatie verzorgt, houdt in zekere zin een performance. Je vraagt aandacht, dan moet je die aandacht ook verdienen. Presenteertechnieken kun je leren. We geven je enkele tips:

Verder lezen: Presentatietechniek

Gebruik hulpmiddelen

Weet je dat je publiek meer oog is dan oor? Mensen zijn voor twintig procent op de oren gericht en voor tachtig procent op de ogen. Luisteraars zijn dus eigenlijk liever kijkers. En de boodschap voor sprekers is dan ook: laat zien wat je zegt. Maak gebruik van:

Verder lezen: Gebruik hulpmiddelen

Succesfactoren bij presentaties

Of een presentatie slaagt, hangt niet alleen af van de inhoud van je betoog maar ook van de manier waarop je de boodschap overbrengt. We zetten de belangrijkste succesfactoren op een rijtje:

Verder lezen: Succesfactoren bij presentaties

Soorten presentaties

Presentaties zijn er in soorten en maten. We laten de belangrijkste soorten presentaties de revue passeren en geven je enkele praktische tips.

Verder lezen: Soorten presentaties

Afsluiting

Literatuur

Enkele boektitels over presenteren.

Auteur: Corona de Wert in opdracht van Leren.nl.

Zie ook

Gespreksmodel presentatie

Je wordt al onrustig bij de gedachte. 's Avonds in bed lig je te piekeren. Je droomt over de zenuwslopende spreekbeurten tijdens je middelbare schooltijd. Een presentatie geven: voor de meeste mensen is het een crime. Doodsangsten uitstaan is echter niet nodig; een goede presentatie geven kan iedereen. Het is vooral een kwestie van een gedegen voorbereiding en veel oefenen.

Presenteren

Nuttige websites bij het voorbereiden van een presentatie.

Lichaamstaal

Laat niet alleen je mond maar ook je lichaam spreken. Gebruik handen en voeten om het betoog te illustreren en onderstreep de boodschap met mimiek en gezichtuitdrukking.

Powerpoint

Met Powerpoint maakt zelfs de minst geoefende pc-gebruiker in een handomdraai prachtige presentaties.

Hoe geef ik een goede presentatie

Veel mensen hebben een hekel aan presenteren en doen het dus liever niet. Maar soms kom je er echt niet onderuit, bijvoorbeeld op je werk. Gelukkig hoeft presenteren helemaal niet vervelend te zijn. Met een goede voorbereiding en wat oefening is het zelfs leuk en leerzaam.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/presentatie/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon