|
Presentatie | |
Inhoud: Eindigen |
Vertrek met iets aardigs, dan blijf je in de gedachten van je publiek. Het belang van een goede hekkensluiter is evident: wat je het laatst zegt, ligt vers in het geheugen.
Bedenk dat je voor de afsluiting van je verhaal minder tijd hebt dan voor de opening. Mensen hebben al een tijdje naar je geluisterd, de concentratie raakt op en de afsluitende borrel lonkt.
Vijf mogelijke afsluitingen:
Vertel in maximaal vier of vijf zinnen wat je hebt verteld.
Pak de kern van je verhaal samen in een stelling. Kies je voor deze vorm, dan moet er wel gelegenheid zijn voor discussie.
Een positieve afsluiting doet het altijd goed. Heb je in je presentatie een wervend betoog gehouden voor een product of dienst, dan past daar prima de belofte bij dat met jouw product 'de toekomst beter zal zijn'.
Zet je publiek aan het denken. Formulier een prikkelende, intrigerende vraag en laat het antwoord achterwege. Wie deze vorm goed weet uit te werken, verlengt de levensduur van zijn presentatie aanzienlijk.
Het mooist is als je in de afsluiting van je verhaal teruggrijpt naar de opening. Dan maak je het verhaal rond. Heb je in de opening een citaat gebruikt, grijp er dan in de afsluiting nog even op terug om de zeggingskracht ervan nog eens te onderstrepen.
Je kunt 6 soorten vragen onderscheiden met een toenemende moeilijkheidsgraad.
Het doel van een presentatie kan zijn om het publiek ergens van te overtuigen. Maar hoe doe je dat?
Volgende pagina: Presentatietechnieken
Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/presentatie/eindigen.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon