Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Presentatie > Structuur

Breng structuur in je verhaal

Presentatie

Een goede presentatie heeft een heldere structuur. Je helpt het publiek als je aan het begin vertelt wat ze kunnen verwachten en hoe je presentatie is opgebouwd.

Je boekt succes als je het betoog opdient in hapklare brokken. Hoe behapbaar een verhaal is, heeft te maken met herhalingen en samenvattingen. Luisteraars hebben behoefte aan redundantie. Dat houdt in dat je hetzelfde soms nóg een keer en daarna nóg een keer zegt, maar dan in andere woorden.

Vijf methoden om je presentatie te structureren:

KISS

KISS staat voor Keep It Simple Stupid! Het is een ezelsbruggetje dat je voor elke presentatie kunt gebruiken. Breng je boodschap zo eenvoudig mogelijk over: beperk je tot de kern en gebruik gewone mensentaal.

Het KISS-principe is geen automatische garantie op succes maar het is een goed begin. KISS vertelt hoe je verhaal er inhoudelijk uit moet zien maar het zegt weinig over de opbouw. Dat doen de andere modellen wél.

Kop-romp-staart

Elk verhaal heeft een kop en een staart. De romp verbindt de twee uiteinden. We nemen de onderdelen onder de loep.

Simpeler dan het kop-romp-staart model kan het eigenlijk niet. Ondanks zijn eenvoud, of misschien juist daarom, is dit de oervorm van alle presentaties.

Cirkelmethode

De cirkelmethode is een variant op het Kop-romp-staart model.

Het houdt in dat je in de staart van je betoog nog eens teruggrijpt naar de kop. Dat maakt je verhaal letterlijk en figuurlijk 'rond'.

VVV

Tell them what you are going to tell; then tell them and finally tell them what you told them. Amerikaanse goeroes bepleiten met deze uitspraak het belang van herhalingen in toespraken en presentaties. De toon mag dan wat spottend zijn: het werkt wél. In gewoon Nederlands, vertalen we het Amerikaanse adagium in de 'VVV-formule':

De kracht van een presentatie ligt meestal niet in een strakke verwoording van de boodschap. Toehoorders hebben behoefte aan herhaling en bevestiging. De VVV-formule is zo succesvol omdat ze inspeelt op deze menselijke behoefte.

Andere varianten

Bruikbaar voor de structuur van bijna elke presentatie is de indeling: verleden-heden-toekomst. Wat ook werkt is de drieslag Voordeel-Nadeel-Conclusie of de indeling Probleem-Oplossing.

Je vindt het saai om je verhaal op zo'n doodgewone manier op te dienen? Je hebt het mis: saaie presentaties bestaan niet, alleen saaie sprekers. Reden om je presentatietechnieken onder de loep te nemen.

Zie ook

Presenteren

Nuttige websites bij het voorbereiden van een presentatie.

Argumenteren en overtuigen

Het doel van een presentatie kan zijn om het publiek ergens van te overtuigen. Maar hoe doe je dat?

Volgende pagina: Vijf manieren om te openen


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/presentatie/structuur.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon