Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Presentatie > Succesfactoren

Succesfactoren

Presentatie

Of een presentatie slaagt, hangt niet alleen af van de inhoud van je betoog maar ook van de manier waarop je de boodschap overbrengt. We zetten de belangrijkste succesfactoren op een rijtje.

Ken je publiek

Weet wie je voor je hebt: of je ze met 'u' of 'jullie' moet aanspreken, of ze in zijn voor een grap, wat ze weten van het onderwerp en of ze geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt.

Weet wat je gaat zeggen

Ook al ben je nog zo'n spreektalent, je doet er goed aan om tenminste het begin en het einde van je verhaal op papier te zetten. Oefen en schaaf je presentatie bij. Houd tijdens het spreken een spiekbriefje bij de hand met de kernwoorden van je verhaal. Verspil je tijd niet met wat mensen al weten, geef ze iets nieuws, verrassends en laat hun fantasie werken.

Breng structuur in je verhaal

Hanteer een duidelijke verhaallijn. Maak gebruik van de methoden om je verhaal te structureren.

Gebruik beelden

Eén keer zien is beter dan 1.000 keer horen. Heb je leuke dia's of voorwerpen die je betoog kunnen ondersteunen, laat ze zien! Houd intussen wel contact met je publiek en zorg dat je met de apparatuur kunt omgaan. Niets is zo tenenkrommend als sprekers die staan te stuntelen met beamers of overheadprojectors.

Maak contact

Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Regel één is contact te maken met je publiek: stel vragen, houd oogcontact, loop rond, laat mensen stemmen op een stelling door de vinger op de steken. Kortom: betrek je gehoor actief bij je verhaal. Laat niet alleen je mond maar ook je lichaam spreken. Gebruik handen en voeten om het betoog te illustreren en onderstreep de boodschap met mimiek en gezichtuitdrukking.

Zie ook

Communiceren

Communicatieve vaardigheden, zoals luisteren, kritiek geven en ontvangen, argumenteren en overtuigen.

Powerpoint

Met Powerpoint maakt zelfs de minst geoefende pc-gebruiker in een handomdraai prachtige presentaties.

Lichaamstaal

Laat niet alleen je mond maar ook je lichaam spreken. Gebruik handen en voeten om het betoog te illustreren en onderstreep de boodschap met mimiek en gezichtuitdrukking.

Argumenteren en overtuigen

Het doel van een presentatie kan zijn om het publiek ergens van te overtuigen. Maar hoe doe je dat?

Volgende pagina: Soorten presentaties


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/presentatie/succesfactoren.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon