Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Teamrollen van Belbin

Teamrollen van Belbin

Gerelateerde Cursussen

In teams vervul je vaak telkens dezelfde rol. De Britse onderzoeker Meredith Belbin onderzocht de belangrijkste teamrollen en omschreef ze nauwkeurig. Je leest in deze cursus welke rollen dat zijn en wat de sterke en minder sterke punten zijn. Daarmee kun je voor jezelf nagaan wat je goed doet en hoe je jezelf of je medewerkers nog kunt ontwikkelen.

Teams bestaan uit verschillende mensen, ieder met z’n eigen eigenaardigheden en z’n eigen gebruiksaanwijzing. Maar ook met z’n eigen favoriete rol. In teams zie je dat telkens dezelfde pietje-precies de planning maakt. Je ziet dat altijd dezelfde de boel even flink opjut. Mensen hebben sterk de neiging om in teams telkens dezelfde rol te pakken. Dat is heel handig want dan weet je tenminste wat je aan elkaar hebt. Maar het is ook wel wat benauwend: er zijn meer rollen die je kunt oppakken.

Teamrollen

Een team is een groep mensen (hoogstens 12) die op een gecoördineerde manier samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Een teamrol is een gedragspatroon dat kenmerkend is voor de interactie tussen een teamlid en de andere teamleden.

Samenwerken in teams

Voor effectieve samenwerking moet er voldaan zijn aan 4 voorwaarden: duidelijke doelen, open communicatie, verantwoordelijkheidsbesef en een goede taak- en rolverdeling.

Acht teamrollen

Belbin onderscheidt in zijn model acht kenmerkende teamrollen:

  1. Plant
  2. Voorzitter
  3. Vormer
  4. Brononderzoeker
  5. Bedrijfsman
  6. Monitor
  7. Groepswerker
  8. Zorgdrager

Team samenstellen met behulp van teamrollen

Een enkele keer is iemand in de gelegenheid om een nieuw team samen te stellen. Hoe kun je daarbij gebruik maken van je kennis van de teamrollen?

Jij en het ideale team

Iedereen heeft tenminste twee rollen waar hij of zij in de praktijk het best in thuis is. Probeer eens bewust een nieuwe rol uit. Je zult zien dat na verloop van tijd ook in die nieuwe rol je goed kunt functioneren.

Geraadpleegde literatuur

Auteur: Wout Sorgdrager (november 2007)

Leerzame websites over het teamrolmodel van Belbin.

teambuildingpijl

Teambuilding

Hoe smeed je een groep individuen tot een hecht team? Met een outdoortraining of een dag op de hei kom je er niet. Teambuilding is een manier van werken. Alleen door er dagelijks bewust mee bezig te zijn, breng je een team tot topprestaties.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/teamrollen/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon