Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Teamrollen van Belbin > Zorgdrager

De zorgdrager

Teamrollen van Belbin

Nogal wat projecten gaan de mist in doordat ze gewoon niet goed genoeg doordacht zijn. Iedereen denkt dat de ander dat wel zal doen en als puntje bij paaltje komt ... heeft de zorgdrager het gedaan. Want dat typeert de zorgdrager: zijn oog voor detail, zijn zucht naar perfectionisme en zijn vooruitziende blik.

Dat maakt de zorgdrager (Belbin noemde hem in het Engels de Completer, Finisher) belangrijk voor een projectteam maar tegelijk ook wel eens vermoeiend. De zorgdrager heeft een lichte neiging tot zeuren: ‘Ja maar wat als ...’. Ideaal als je een raket naar de maan wilt schieten. Maar wie een nieuwe creatieve invulling wil bedenken voor een oud fabriekscomplex wordt gek van de zorgdrager. Pas op: je hebt diezelfde zorgdrager wel weer nodig als je de opening van je nieuwe complex wilt regelen.

Andere namen voor de rol van zorgdrager zijn afmaker, kwaliteitbewaker, perfectionist of afronder.

Wat is een typische zorgdrager?

De zorgdrager is ordelijk, nauwgezet en licht perfectionistisch. Als de zorgdrager ergens aan begint, maakt hij het af. Sterker: als een ander ergens aan begint en verzuimt het af te maken, kan de zorgdrager de boel niet op zijn beloop laten. Hij maakt het wel af. Een beetje klagerig is een zorgdrager ook. Dat geeft ook te maken met zijn perfectionisme. Want daarin is de zorgdrager vaak de enige. De bedrijfsman heeft weliswaar ook veel discipline maar is meer gefocust op de grote lijnen en de bedrijfsdoelen. De zorgdrager is meer de man van de details. De zorgdrager is beslist minder extern georiƫnteerd.

Wat de bedrijfsman en de zorgdrager met elkaar verbindt is hun plichtsbesef en ordelijkheid.

Ontwikkelmogelijkheden voor de zorgdrager

De zorgdrager denkt sterk vooruit. En omdat de toekomst ongewis is, zal de zorgdrager rekening houden met allerlei eventualiteiten. En dus vindt de zorgdrager al snel heel veel beren op de weg. Een ondankbare taak! Maar ook een taak die niemand anders op zich neemt. De zorgdrager doet er daarom goed aan dat regelmatig te benadrukken. Bijvoorbeeld door de planningen niet alleen te maken maar dat met elkaar te doen. Je plakt een groot vel papier op een whiteboard, zorgt voor een aantal stiften en voor een kalender of agenda. Alleen al door het papier op te hangen, neem je je teamgenoten mee in het opstellen van de planning. Je geeft je teamgenoten een doorkijkje in de toekomst. En je zorgt ervoor dat iedereen gedwongen wordt om na te denken in ‘wat als ... scenario’s’. Een slimme zorgdrager werkt later wel zelf de planning uit en voegt nog de dingen toe die jullie in de bijeenkomst over het hoofd zagen.

Tegelijkertijd doet de zorgdrager er goed aan om zich te oefenen in een laissez faire houding. Je wordt als zorgdrager al snel een control freak. Iemand die alles in de planning wil stoppen en dan nog eens checkt of die planning gehaald wordt. Zeker als je in een team werkt waar die rol wat onderbelicht is, is dat op den duur dodelijk voor je werkplezier.

Waar let je op als leidinggevende van de zorgdrager?

Dat werkplezier, dat is ook de insteek van de leidinggevende. De zorgdrager heeft de neiging om anderen telkens te wijzen op wat er mis kan gaan. Als die plaat blijft hangen, zullen teamgenoten de zorgdrager mijden. En dan verliest hij zijn effectiviteit. Daarom doet de leidinggevende er goed aan om de zorgdrager af en toe te dwingen om in de spiegel te kijken. ‘Word jij blij als je werkt met iemand die alleen maar bezwaren en problemen ziet?’ De leidinggevende zal bovendien veel complimentjes maken. De zorgdrager maak je blij met complimentjes. Het kan sowieso geen kwaad om het humeur van de zorgdrager wat meer in de gaten te houden. Op emotionele stabiliteit scoort hij niet bijster hoog.

Verder naar de hoofdpagina van de cursus Teamrollen van Belbin.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/teamrollen/zorgdrager.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon