Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Teamrollen van Belbin > Groepswerker

De groepswerker

Teamrollen van Belbin

Een team is een verzameling individuen, ieder met z’n eigen belangen, ideeën, angsten en affiniteiten. Het is eigenlijk een wonder dat ondanks al die verschillen een team toch nog een gezamenlijk resultaat kan behalen. Zo ongeveer redeneerde Belbin toen hij op zoek ging naar de verklaring van dat wonder.

Hij had geconstateerd dat er in veel teams een of twee mensen zijn die eigenlijk alleen maar vriendelijk zijn. Iemand die de boel sust als het mis dreigt te gaan, iemand die luisterde, iemand die de moeilijke types “erbij” kon houden. Belbin schreef de rol uit en vroeg zijn observatoren op zoek te gaan naar mensen die aan de rolbeschrijving voldeden. En vervolgens legde hij de psychologische testen van die mensen naast elkaar. En inderdaad: hij vond een duidelijk te onderscheiden groep mensen met een duidelijk psychologisch profiel.

Wat is een typische groepswerker?

Het grote verschil met de voorzitter is het gebrek aan dominantie. De voorzitter kiest en schroomt niet om naar voren te stappen als er een leider wordt gevraagd. De groepswerker doet dan juist gauw een stapje naar achteren.

Maar de groepswerker is wél erg gericht op zijn omgeving. De groepswerker bleek een vriendelijke, gevoelige persoonlijkheid met belangstelling voor mensen. Juist door die vriendelijkheid en zijn totale gebrek aan het streven naar dominantie is de groepswerker voor niemand bedreigend. Dat maakt hem zo belangrijk. Zeker in professionele organisaties waar haantjesgedrag bij de leidinggevenden eerder regel dan uitzondering is, is een groepswerker vaak een aanwinst. En omdat iedereen wel voor hem en onder hem wil werken, wordt zo’n groepswerker vaak nog leidinggevende ook!

Ontwikkelmogelijkheden voor de groepswerker

Het is duidelijk dat een groepswerker die zich stevig wil laten gelden, nog een hele dobber met zichzelf heeft. Een echte groepswerker (in de terminologie van Belbin) mag echter wel wat winnen in de categorie Inzet: ambitie, durf, vasthoudendheid en onafhankelijkheid. Een groepswerker kan nog wel eens beschouwd worden als iemand die met alle winden meewaait. Een draaikont, zegt de vormer. ‘Volkomen onterecht,’ vindt de groepswerker, ik luister, ik repareer en ik heb gewoon lang niet over alles een mening.’ Maar feit is dat de groepswerker wel iets scherper en duidelijker een koers kan uitzetten. Zodat zijn teamgenoten weten wat ze aan hem hebben.

Waar let je op als leidinggevende van de groepswerker?

Al dat lijmen en luisteren, al die empathie: het wordt ook wel eens te veel. De groepswerker wordt op een gegeven moment zelf ook onderdeel van machtsspelletjes. Die arme groepswerker wordt soms tot zijn eigen verbazing object van gekonkel en gekuip. De leidinggevende van de groepswerker zal de groepswerker bij tijd en wijle uit die kluwen moeten ontwarren. Hij moet de groepswerker als het ware even boven de materie plaatsen en met hem het toneel in ogenschouw nemen. Want een potentiële valkuil voor de groepswerker is dat-ie ook echt onderdeel wordt van het gedoe.

Volgende pagina: Zorgdrager


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/teamrollen/groepswerker.html

Copyright © 1999-2019 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon