Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Gesprekstechnieken

Gesprekstechnieken

Gerelateerde Cursussen

Zonder dat je erbij stilstaat, voer je elke dag talloze gesprekken. Een praatje met de buren, kletsen met collega's, discussies met vrienden. Pas in bijzondere situaties ben je je bewust van je gesprekstechnieken. Bijvoorbeeld als je sollicitanten ontvangt, slecht nieuws moet brengen of een intake hebt met een nieuwe klant. Dan komt het erop aan dat je het onderste uit de kan haalt.

Vijf veelvoorkomende gespreksmodellen

Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn spannend. Voor de sollicitant zelf én voor de leidinggevende die ze op bezoek krijgt. Een foute keuze kan het bedrijf immers duur komen staan. Je wilt in het gesprek zoveel mogelijk te weten komen zonder al te opdringerig te zijn. Het gesprek is voor de sollicitant immers ook de eerste kennismaking met je bedrijf.

Functioneringsgesprek

Een nuttig instrument of een noodzakelijk kwaad? Veel leidinggevenden beschouwen het jaarlijkse functioneringsgesprek als een ritueel zonder uitdagingen. Jammer, want geregeld bijpraten met medewerkers houdt ze gemotiveerd. Voor leidinggevenden die het gesprek serieus nemen, is het functioneringsgesprek een belangrijk sturingsinstrument.

Slecht-nieuws gesprek

Je moet een medewerker vertellen dat hij ontslagen wordt of een ontevreden klant meedelen dat je niets voor hem kunt doen. Hoe pak je zoiets aan? Om de hete brij heendraaien of meteen maar met de deur in huis vallen?

Adviesgesprek

Gelijk hebben is één, gelijk krijgen een tweede. Iedereen maakt weleens mee dat goed doordachte en zorgvuldig geformuleerde adviezen in de wind worden geslagen. Inzicht in het adviestraject en het aanscherpen van je adviesvaardigheden helpen je om ideeën geaccepteerd te krijgen.

Verkoopgesprek

Je bezoekt een nieuwe klant en je doel is je product of dienst aan hem te verkopen. De meeste klanten vegen de vloer aan met gladde verkooppraatjes en doorzien inmiddels de veelgebruikte salestrucs. Hoe kleed je het verkoopgesprek zó in dat deze klant met jou in zee wil gaan?

Meer gespreksmodellen elders

10 Gouden gesprekstips

  1. Kies de juiste vraag
  2. Vraag dóór
  3. Kies bewust een gespreksmodel
  4. Luister actief
  5. Wees je bewust van de zes A's
  6. Gebruik een ik-boodschap
  7. Heb oor voor bezwaren
  8. Hanteer de STAR-methode
  9. SPIN!
  10. Gebruik LSD

Auteur: Corona de Wert (november 2004) in opdracht van Leren.nl.

Meer gesprekstips elders

Nee zeggenpijl

Nee zeggen

Nee zeggen is moeilijk. In deze korte cursus vind je meer over hoe dat komt en vooral wat je eraan kunt doen. Als je eenmaal goed 'nee' kunt zeggen is dat niet alleen voor jezelf heel prettig maar ook voor anderen.

Kritiek geven en ontvangenpijl

Kritiek geven en ontvangen

Kritiek krijgen is lastig, kritiek geven soms nog veel moeilijker. Waarom vinden we het zo moeilijk om er soepel mee om te gaan? In veel gevallen is kritiek juist een kans om je prestaties te verbeteren. Een korte cursus over het geven en het ontvangen van kritiek.

pijl

Professioneel telefoneren

Een prettig en professioneel telefoongesprek is een visitekaartje van de organisatie waarvoor je werkt. In deze cursus leer je hoe je op professionele en efficiënte wijze een telefoongesprek voert.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/gesprekstechnieken/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon