Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Skimmen

Leestechniek 2: skimmen

Snellezen

Skimmen (of: skimmend lezen) is een manier van lezen waarbij je alle overbodige informatie overslaat. Dat kan op twee manieren:

Je leest zodoende alleen de interessante gedeeltes van de tekst. 'Skimmen' is afgeleid van het Engelse werkwoord to skim, wat zoveel betekent als iets even inzien en snel en oppervlakkig lezen. Voorbeeld: I quickly skimmed through the report.

Overbodige woorden overslaan

De eerste manier is het gemakkelijkst. Je leest alleen die woorden die voor een goed begrip van de zin essentieel zijn. Het begin van de tekst op deze pagina lees je dan dus als volgt:

Skimmend lezen – overbodige informatie overslaat – twee manieren – woorden – stukken tekst.

Je leest dus alleen de woorden die een aan het onderwerp gerelateerde betekenis hebben. Alle andere woorden laat je weg. Als je het leesdoel van tevoren hebt bepaald en dat goed voor ogen houdt, is het niet moeilijk de sleutelwoorden in een tekst aan te wijzen.

Overbodige stukken tekst overslaan

De tweede methode, stukken tekst overslaan, ligt in het verlengde van de eerste. In plaats van woorden over te slaan, laat je bijvoorbeeld het middelste deel van een alinea weg en leest alleen de eerste en laatste zin. Het hele bovenstaande stuk tekst lees je dan dus zo:

Skimmend lezen is een manier van lezen waarbij je alle overbodige informatie overslaat - Als je het leesdoel van tevoren hebt bepaald en dat goed voor ogen houdt, is het niet moeilijk de sleutelwoorden in een tekst aan te wijzen.

Je hebt nu de essentie van het stukje tekst gelezen en de voorbeelden en uitleg overgeslagen. Als je toch wilt weten wat er in het middenstuk staat, kun je natuurlijk altijd even teruglezen. Dat gaat altijd nog sneller dan het lezen van de hele alinea, omdat je nu weer gebruik kunt maken van de eerste techniek en alle overbodige woorden weg kunt laten.

Deze methode kun je ook toepassen op een heel hoofdstuk: lees dan de eerste en laatste zin van iedere paragraaf. Begrijp je iets niet? Spring dan terug en gebruik de eerste techniek weer.

Wees niet bang dat je belangrijke stukken overslaat als je een tekst skimt. Als het echt belangrijke informatie is, merk je dat vanzelf, doordat je bepaalde stukken niet begrijpt of er ineens een rare gedachtesprong wordt gemaakt.

Volgende pagina: Diagonaal lezen


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/skimmend-lezen.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon