Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Sleutelwoorden en signaalwoorden

Sleutelwoorden en signaalwoorden

Snellezen

In iedere tekst staan woorden die voor een goed begrip van de inhoud van de tekst essentieel zijn. Die verschillen natuurlijk per onderwerp. Het mooie van die zogenaamde sleutelwoorden is, dat je ze kunt gebruiken als ‘ankers voor je ogen’: plekken waar je blik even aan blijft haken. En dat is erg handig bij het snellezen.

Bekijk (dus niet lezen!) de onderstaande tekst van Wikipedia over biodiesel eens. Stel jezelf daarbij als leesdoel voor ogen de volgende vraag te beantwoorden:

Het belangrijkste milieuvoordeel van biodiesel is dat de basisgrondstof (PPO, pure plantaardige olie) biologisch afbreekbaar is, niet giftig is en geen zwavel en aromaten bevat. Daarentegen zijn de benodigde chemicaliƫn voor de verestering dan wel weer toxisch. Bij verbranding komt veel minder zwaveloxide en koolstofmonoxide vrij dan gewone brandstof. Maar er komen wel meer stikstofoxiden vrij, die bijdragen tot de vorming van ozon (zure regen). Met een katalysatorsysteem in auto-uitlaten zijn deze stikstofoxiden goed te verwijderen. De belangrijkste drijfveer voor het gebruik van biodiesel is de neutralisering van de CO2-uitstoot. Een gedeelte van deze milieuwinst wordt teniet gedaan door het energieverbruik tijdens productie en transport van de grondstoffen.

(bron: Wikipedia-artikel Biodiesel)

Als het goed is, liet je je blik over de tekst glijden zonder hem echt te lezen. Toen je bij het woord stikstofoxiden aankwam, bleef je blik daar automatisch op rusten, omdat je wist dat het een belangrijk woord was. Een sleutelwoord dus.

Wanneer je vervolgens de omgeving van het sleutelwoord afzoekt, kom je weer andere sleutelwoorden tegen, in dit geval bijvoorbeeld verwijderen en katalysator.

Naast de inhoudelijke sleutelwoorden bestaan er ook standaard signaalwoorden die in iedere tekst voorkomen.

Oefening

Terug naar de hoofdpagina.


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/sleutelwoorden-en-signaalwoorden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon