Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Prikkelende managementstijlen > Wanneer prikkelen?

Wanneer is het nodig om medewerkers te prikkelen?

Prikkelende managementstijlen

Het is een misverstand om te denken dat je alleen slecht functionerende medewerkers moet prikkelen. Een prikkelende managementstijl kan voor iedere medewerker in elke fase van zijn loopbaan nuttig zijn. Het model van Situationeel Leidinggeven kan hierbij helpen.

Het model van Situationeel Leidinggeven schetst vier fases in de mate van taakvolwassenheid (de mate waarin een medewerker zijn werk aan kan). Voor iedere fase is een andere stijl van leidinggeven nodig. Het model is zo'n veertig jaar oud. Indertijd was het vernieuwend omdat het liet zien dat je als leidinggevende meer dan één stijl van leidinggeven moest beheersen. In deze cursus zie je welke stijlen je kunt hanteren in probleemgevallen of in gevallen die een probleem kunnen worden. Voor deze cursus hebben we de vier fases een typering meegegeven. Die vind je niet in het oorspronkelijke model van Hersey en Blanchard.

Klagers
Medewerkers die zwak gemotiveerd zijn voor hun taak en (nog) niet erg bekwaam
Geen fijne groep medewerkers zou je zo op het eerste gezicht denken. Dat valt best mee. Veel nieuwe medewerkers horen in deze categorie thuis. Zij moeten hun draai nog wat vinden. Maar medewerkers die al langere tijd in de organisatie mee gaan, en tot deze groep behoren zijn wel degelijk probleemgevallen.

Angsthazen
Medewerkers die sterk gemotiveerd zijn voor hun taak maar (nog) niet erg bekwaam
Ze willen graag maar durven niet. Of voelen zich nog niet bekwaam genoeg. Hoe pak je dat aan? En wat doe je met de slachtoffers van het Peter-principle? Ze willen graag maar ze gaan het niet redden.

Kanjers
Medewerkers die sterk gemotiveerd zijn voor hun taak en erg bekwaam
De ideale medewerkers nietwaar? Een prikkelende managementstijl kan ervoor zorgen dat juist zij langdurig goed presteren en kan een burn out voorkomen.

Tobbers
Medewerkers die zwak gemotiveerd zijn voor hun taak maar wel erg bekwaam
Medewerkers die hun werk prima kunnen doen, als ze maar willen. Wat moet je daar mee? En zeker nu men langer moet blijven werken komt dit veel voor. Wat te denken van een bakker van 58 of een leidinggevende die zijn zoveelste fusie mee moet maken?


Bron: www.leren.nl/cursus/management/prikkelen/wanneer-prikkelen.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon