Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Agressie > Fysieke agressie

Omgaan met fysieke agressie: overvallen, aanranding en verkrachting

Omgaan met agressie

Bij dit soort agressie is een fysieke component in het spel. Je wordt vastgepakt, geslagen, wellicht gekneveld en/of met een wapen bedreigd. De meeste mensen denken dat ze in dat soort situaties een weerloos slachtoffer zijn en niets kunnen doen. In veel gevallen is dat natuurlijk waar.

Bij (gewelddadige) overvallen, bijvoorbeeld om geld uit de kassa, geldt over het algemeen dat je het beste maar niet te assertief kunt opstellen en enigszins meegaand reageert. Geef dus liever het geld dan dat je meteen moord en brand roept en de telefoon probeert te grijpen om de politie te bellen.

In het geval van aanrandingen en pogingen tot verkrachting is het goed om te weten dat je de kans op zo'n overval verkleint als je je weerbaar weet op te stellen, van te voren en ook tijdens een agressieve situatie. Van verkrachters is bekend dat zij vaak vrouwen uitkiezen op uitstraling. Vrouwen die een kwetsbare indruk maken, lopen dus meer risico. Weerbaarheid is een actieve houding: iemand die weerbaar is straalt zelfvertrouwen uit, is assertief en duidelijk. Zo'n houding is enerzijds een fysieke uitstraling (op twee benen staan), maar anderzijds een verbale en mentale opstelling: duidelijke grenzen stellen, nee zeggen en laten weten dat het je ernst is.

Om een indruk te geven van de dingen die je kunt doen als je overvallen wordt is hier een rijtje tips:

  1. Blijf zo kalm als mogelijk is. Adem bewust uit, zodat je je minder verlamd voelt van angst en helderder kunt denken.
  2. Als de dader geen wapen heeft is er vaak wat ruimte om met hem de confrontatie aan te gaan.
  3. Als er een wapen in het spel is, doe dan in eerste instantie wat er gevraagd wordt. Wacht een moment af dat je kunt ingrijpen. Is het de dader om geld of iets anders materieels te doen, geeft dat dan. De kans is groot dat de dader zich vervolgens meteen uit de voeten maakt.
  4. Probeer de aandacht van de overvaller af te leiden, bijvoorbeeld door iets onverwachts te zeggen of hem op iets te wijzen. Verras de overvaller op dat moment met fysieke technieken, ontdoe hem van het wapen als je daartoe in staat bent (een cursus zelfverdediging leert je hoe). Als het kan moet je vluchten.
  5. Probeer, als de situatie zich daarvoor leent, hulp te vragen van omstanders. Als er directe omstanders zijn, spreek mensen dan individueel aan. Zeg bijvoorbeeld: "Hé jij daar met die gele jas, kom me eens helpen." "Of mevrouw met die groene jas, belt u de politie." Zijn er geen directe omstanders, maar bijvoorbeeld wel huizen, roep dan "Brand". Mensen zullen eerder komen kijken wat er aan de hand is dan wanneer je "Help" roept.
  6. Probeer het signalement van de dader te onthouden. Let daarbij vooral op onveranderbare kenmerken: oogkleur, postuur, lengte, littekens, haarlijn etc.

Het voert te ver om in dit stuk alle mogelijke technieken te bespreken die je kunt toepassen om agressieve overvallers van je af te houden. Er zijn vele goede cursussen zelfverdediging en weerbaarheid waarin je adequate technieken kunt leren (zowel verbaal als fysiek) om een overval te voorkomen, je eruit te redden, of in het ergste geval, te overleven. Dit soort cursussen zijn er in soorten en maten, en vooral ook: voor verschillende doelgroepen. Er zijn aparte cursussen voor kinderen, meiden, vrouwen, mensen die in hun beroep met agressie te maken hebben, ouderen, enzovoort. Veelal zijn de cursussen te vinden bij buurthuizen, scholen, volksuniversiteiten en soms via het werk.

Volgende pagina: Verbale communicatie:


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/agressie/omgaan-met-fysieke-agressie.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon