Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiebrief

Opvallend goede sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatiecursussen

Met deze online cursus leer je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Je leert hoe je de brief opzet en wat je erin moet vertellen. Je krijgt tientallen tips en 4 complete voorbeeldbrieven. Het doel: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding

Analyseer de advertentie en het bedrijf

Een sollicitatiebrief schrijven begint met lezen en nadenken. Ga eens rustig zitten en bekijk de vacature goed. Lees haar een aantal keer door en analyseer de tekst.

1. Vorm je een beeld van de baan.

2. Misschien voldoe je niet aan alle functie-eisen. Bedenk hoe je dat kan compenseren.

3. Vorm je een beeld van de werkgever. Hoe presenteert het bedrijf zich in de advertentie? Als ze een website hebben, moet je zeker even kijken. Ook kun je jaarverslagen opvragen of krantenknipsels zoeken. Let op de volgende dingen:

Een goede analyse van de functie en het bedrijf helpt om een betere (meer gerichte) brief te schrijven en is een goede voorbereiding op een eventueel sollicitatiegesprek. Sollicitanten die laten blijken zich verdiept te hebben in het bedrijf, krijgen vaak een streepje voor!

Bedenk wie je bent en wat je kunt

Je hebt nu een beeld van het bedrijf en de vacature. Blijf nog even zitten en bedenk:

Een goed beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt, is essentieel. Denk daar goed over na. Het is handig voor je sollicitatiebrief, maar zorgt er ook voor dat je tijdens een sollicitatiegesprek niet overvallen wordt als ze jou vragen naar je goede eigenschappen. Verdiep je in je eigen Persoonlijkheid.

Win telefonisch informatie in

In een advertentie staat vaak een contactpersoon vermeld bij wie je telefonisch meer informatie kunt inwinnen over de functie. Doen! Zo kom je meer te weten over de functie en het bedrijf. Zelfs als je vindt dat je al genoeg weet: toch bellen. De persoon die je spreekt is vaak ook degene die de brieven selecteert. Het gesprek kan ervoor zorgen dat jouw naam blijft hangen. Zo vergroot je de kans dat hij jouw brief uit de stapel pikt. Ook zijn er bedrijven die bijhouden wie heeft geïnformeerd naar de functie en dat later aantekenen op de sollicitatiebrief van die persoon. Tenslotte kun je in je brief verwijzen naar het gesprek.

Let op de volgende punten:

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een advertentie, maar stuur je 'spontaan' een sollicitatiebrief. Daarbij zijn er enkele extra aandachtspunten.

Opbouw van de brief

De 'bovenkant' van de sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Adressering

Plaatsnaam en datum

Er is maar één juiste manier om dit te schrijven: Rotterdam, 29 juni 2003 (geen punt of komma). Voluit dus.

Betreft of onderwerp

Neem dit altijd op in je sollicitatiebrief. Vermeld vervolgens de vacature waar je op solliciteert en eventueel een vacaturenummer. Na 'betreft' komt een dubbele punt en een kleine letter.

Voorbeeld:
betreft: vacature administrateur

De aanhef

Het zijn maar een paar woorden, maar er kan veel mis gaan.

Valkuilen:

Wel doen:

Wat krijg je dan: 'Geachte mevrouw Van der Meulen,'

Richt je je brief aan meerdere personen? Noem dan gewoon de naam van de groep. Bijvoorbeeld 'Geacht bestuur', 'Geachte raad', etc.

Opbouw van de sollicitatiebrief

De brief bestaat uit drie, vier of maximaal vijf alinea's. Een aantal onderdelen staat bij voorbaat vast.

Functie-eisen

In de eerste alinea vertel je op welke manier je voldoet aan de functie-eisen (werkervaring/opleiding).

Motivatie

In de tweede alinea leg je uit waarom je solliciteert: waarom je juist die functie ambieert of waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken.

Afronding van de sollicitatiebrief

Slotzin

De officiële slotzin van de sollicitatiebrief is bij voorkeur een variant waarbij je verwijst naar een eventueel gesprek. Bijvoorbeeld: 'Graag licht ik mijn brief nader toe in een gesprek.' Ook kun je een verwijzing maken naar je cv: 'Voor een volledig overzicht van mijn ervaring en opleiding, verwijs ik u graag naar mijn bijgevoegde cv.'

Bij een open sollicitatie pak je het iets anders aan. Bijvoorbeeld: 'Mocht er in uw bedrijf binnenkort een vacature zijn die past bij mijn ervaring en opleiding, dan houd ik mij aanbevolen. Ik ben vanzelfsprekend bereid mijn brief nader toe te lichten in een gesprek.'

Afsluiting

De meest gebruikte afsluiting is het neutrale 'hoogachtend'. Sommige mensen ervaren 'hoogachtend' echter als ouderwets. Als je persoonlijk contact hebt gehad met degene aan wie je de brief schrijft, of als je solliciteert bij een informeel bedrijf, dan kun je ook afsluiten met: 'met vriendelijke groet'.

Onder de afsluiting komen wat witregels en dan typ je je naam. Je kunt voorletters gebruiken maar het is tegenwoordig ook geen punt om je voornaam voluit te schrijven. In de vrije ruimte van de witregels zet je je handtekening.

Bijlagen

De vermelding 'Bijlage' komt helemaal onderaan de sollicitatiebrief. Vermeld hier welke bijlage je meestuurt, zoals je curriculum vitae. Over het algemeen stuur je verder niets mee als dat niet gevraagd wordt. Alleen als er een duidelijk toegevoegde waarde is, maak je daar een uitzondering op. Bijvoorbeeld als je een artikel of scriptie hebt geschreven waarin je jouw visie geeft op het werkveld.

 

Solliciteren op spin-off Carrièretijger

Verzorging van de brief

Stijl en originaliteit

Layout

Een sollicitatiebrief moet er netjes, verzorgd en overzichtelijk uitzien.

Na het schrijven

Je sollicitatiebrief is klaar. Het belangrijkste is nu:

Voorbeeld sollicitatiebrieven

Voorbeeldbrieven

Drie sollicitatiebrieven voor sollicitaties naar aanleiding van een vacature en één voorbeeldbrief voor een open sollicitatie. Het zijn maar voorbeelden: schrijf ze niet klakkeloos over.

Bezorg je sollicitatiebrief met stijl

Zie ook

Sollicitatiebrief schrijven: goede websites

Goede websites geselecteerd door Leren.nl.

CV

Handleidingen en tips voor het opstellen van een perfect c.v.

Bedankbrief

Stuur steeds een dankbrief na je gesprekken. Daarmee onderscheid je je van andere sollicitanten.

Gerichte sollicitatiebrief schrijven

Met onder andere de pragmatische tip: "je motivatie leid je af uit de vacaturetekst".

Over de auteur

De oorspronkelijke tekst van deze cursus werd in opdracht van Leren.nl in juli 2003 geschreven door Serga van Roon. Tekstbureau Serga van Roon verzorgt teksten, en schrijft en corrigeert jouw sollicitatiebrief.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiebrief/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon