Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Brommercertificaat

Brommercertificaat: rijbewijs voor de bromfiets

Rijbewijs

Vanaf je zestiende mag je op een brommer rijden. Je moet daarvoor wel een brommercertificaat hebben.

Waarvoor is het brommercertificaat precies nodig?

Het bromfietscertificaat is verplicht bij het rijden op een bromfiets (geel plaatje) of snorfiets (oranje plaatje). Ook de spartamet en fiets met hulpmotor valt onder de snorfietsen. Het certificaat is ook nodig om met de vierwielige brommobiel te mogen rijden.

Het bromfietscertificaat geldt niet voor een motorscooter. Die valt onder de categorie motorfiets en daarvoor heb je het rijbewijs A nodig.

Als je zonder certificaat op een bommer rijdt dan ben je strafbaar en kun je een stevige geldboete krijgen. Bovendien moet je zelf opdraaien voor eventuele schade, want de verzekering dekt die waarschijnlijk niet.

Hoe kom ik aan een brommercertificaat?

Daarvoor moet je examen doen bij het CBR. Dat kan zodra je 16 bent. Als je slaagt krijg je het bromfietscertificaat meteen van het CBR.

Wat houdt het brommerexamen in?

Het examen brommer is een theorie-examen. Je krijgt 50 vragen aan de hand van verkeerssituaties op een grote TV-monitor. Hiervan moet je er minstens 44 goed hebben. Het gaat zowel om ja/nee-vragen, meerkeuzevragen als open vragen.

Het examen toetst je kennis van de verkeersregels en verkeersborden, verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek.

Je moet ongeveer een half uur van te voren aanwezig zijn. Het examen duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop hoor je binnen een half uur of je geslaagd bent.

Hoe bereid ik me voor op het het theorie-examen?

Je kunt de theorie zelf bestuderen en het is niet verplicht theorielessen te nemen bij een rijschool. Zorg minimaal dat je alle verkeerstekens en verkeersborden goed kent.

Theorieles voor het brommercertificaat is dus niet verplicht, maar het kan toch handig zijn. Het bromfietsexamen is namelijk redelijk zwaar. In 2004 was het slagingspercentage maar 48 procent. Theorieles bij een rijschool kost wat, maar het bespaart je herkansingen, waardoor je toch goedkoper uit bent.

Het SWOV concludeerde na onderzoek: "Kandidaten die een theorie-opleiding hebben gevolgd, hebben een hogere slaagkans dan kandidaten zonder theorie-opleiding. Kandidaten die menen dat 'het gemakkelijk uit een boekje te leren is', blijken zowel hun eigen capaciteiten als de moeilijkheidsgraad van het examen verkeerd in te schatten. Ook het idee dat ze wel zullen slagen wanneer ze vaker examen doen blijkt fout."

Er zijn rijscholen die speciale theorielessen voor het brommer examen aanbieden. Let erop dat je een rijschool kiest met brommerinstructeurs met een wettelijk erkend instructeursbewijs.

Waar kan ik examen doen en hoe meld ik me aan?

Het examen Brommer kun je doen bij één van de theorie-examencentra van het CBR. Je rijschool kan het examen reserveren, maar dat kun je ook zelf doen. Bel daarvoor het reserveringsnummer van het CBR: 0900-2270227 (€ 0,15 per minuut).

Meenemen naar het examen

Dit moet je meenemen:

Het examen kost € 29,80 (CBR, juli 2005).

Hoe lang is het bromfietscertificaat geldig?

Het certificaat heb je voor je hele leven. Het wordt eenmalig afgegeven, het heeft geen bepaalde geldigheidsduur en hoeft niet verlengd te worden.

Wanneer heb ik geen bromfietscertificaat nodig?

Als je een rijbewijs voor auto of motor hebt, is een bromfietscertificaat niet nodig. Het rijbewijs mag niet verlopen zijn en je moet het altijd bij je hebben als je brommer rijdt. Let op: het theoriecertificaat dat je krijgt als je slaagt voor het theorie-examen auto is niet voldoende.

Er zijn nog een paar uitzonderingen voor de berijders van gehandicaptenvoertuigen, voor buitenlanders op vakantie in Nederland en voor grensarbeiders die werken in Nederland.

Is het brommercertificaat nuttig?

"Ja" zegt het SWOV: "De invoering van het theoriecertificaat voor brom- en snorfietsers heeft geleid tot een sterke verbetering van de kennis van en inzicht in het verkeer onder deze groep."

Bronnen

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/brommer/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon