|
Je kunt een opleiding voor beveiliging volgen op drie van de vier MBO-niveaus:
MBO niveau 1:
MBO niveau 2:
MBO niveau 3:
Om als beveiliger te mogen werken heb je een opleiding op niveau 2 nodig. Dit wordt ook wel het "diploma Beveiliger" genoemd. Vroeger heette dit Algemeen beveiligingsmedewerker (ABM). De nieuwe opleiding Beveiliger besteedt ten opzichte van ABM meer aandacht aan rapportage, sociale en communicatieve vaardigheden en ICT-gebruik. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als beveiliger in opleiding ben je vanaf de eerste dag aan een praktijkopleider in een erkend leerbedrijf gekoppeld.
Niveau 1 is bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een functie in de beveiliging of die extra voorbereiding nodig hebben voor niveau 2. De differentiatie toezichthouder is gericht op het werk van stadswachterd e.d., die toezicht houden op openbare orde en veiligheid. De opleiding Particulier onderzoeker is door het ministerie van Justitie verplicht gesteld om te mogen werken in de particuliere recherchebranche. Dit is een kleine branche met circa 300 particuliere recherchebureaus.
Er is jarenlang sprake geweest van een opleiding voor Beveiliger op mbo-niveau 4, maar deze opleiding is echter niet ontwikkeld (bron: Platform Beveiliging, augustus 2009).
Onderwerpen van de opleiding tot beveiliger zijn onder andere:
Er werken tienduizenden professionals in de beveiligingssector. Denk aan:
Je beveiligt mensen, winkels, kantoren, bedrijfsterreinen, industriële installaties, transporten, bezittingen en informatie. Beveiligen kan door surveilleren, de wacht houden of begeleiden. Maar ook via cameratoezicht en de computer. Je werkt in teamverband of alleen, in gewone dagdienst of in ploegendienst.
Je treedt voornamelijk preventief, controlerend en dienstverlenend op. Je handelt altijd klantvriendelijk en met overwicht. Soms is het nodig repressief op te treden, bijvoorbeeld bij brand, winkeldiefstal en ongevallen.
Je taken als beveiliger zijn:
Als evenenemtenbeveiliger werk je telkens korte tijd in een intensief project. Je moet om kunnen gaan met grote groepen mensen en groepsgedrag. Je hebt een verantwoordelijke functie bij de leuke evenementen, zoals concerten, feestavonden of sportwedstrijden. Achter de coulissen, in de zaal of in de VIP-room.
Als coördinator beveiliging (mbo niveau 3) geef je operationeel leiding aan beveiligingsmedewerkers. Je moet ervoor zorgen dat de beveiligingstaken zo goed mogelijk worden uitgevoerd, conform de wensen van de opdrachtgever en het beveiligingsplan.
Als alarmcentralist neem je in de centrale of meldkamer alarmmeldingen aan. Je registreert gegevens en stuurt surveillanten aan bij de alarmopvolging.
Je moet een stevige persoonlijkheid hebben (met name: inlevingsvermogen, aanpassingsvermogen en incasseringsvermogen) en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet goed zelfstandig kunnen werken.
Werkgevers en opleidingsinstellingen stellen bijvoorbeeld als eisen :
Er werken voornamelijk mannen in de beveiliging, maar er zijn steeds meer vrouwen die voor deze branche kiezen. De verhouding man/vrouw is ongeveer 70/30% (bron: VPB, 2005).
Het salaris varieert van € 1.006 (18 jaar, schaal 2) tot € 2.144 (16 periodieken, schaal 7) bruto per 4 weken (ofwel: je krijgt een 13e maand). Bron: CAO 2004-2005 - Particuliere Beveiliging
Vacatures in de beveiliging kun je vinden in vacaturebanken. Je kunt zoeken met trefwoorden/functies/sectoren als: beveiliger, beveiligingsmedewerker, beveiliging, orde en veiligheid, bewaker, bewaking.
Je kunt je specialiseren, bijvoorbeeld in de persoonsbeveiliging. Maar je kunt ook verder studeren op MBO niveau 3 (en t.z.t. niveau 4) om meer zelfstandigheid, meer verantwoordelijkheid of een coördinerende functie te krijgen.
Je kunt na het diploma Beveiliger mbo-2 doorstromen naar de politie opleiding en vrijstellingen vragen op basis van Elders Verworven Competenties (EVC).
Je kunt verder studeren op HBO-niveau. De HBO-opleiding Integrale Veiligheidskunde is vooral gericht op beleidsfuncties bij gemeenten, overheidsinstanties, woningcorporaties en bedrijven. Je wordt dan een breed inzetbare veiligheidsadviseur, die overlegt met allerlei partijen, onveilige situaties analyseert, beleid op papier zet, veiligheidsplannen ontwerpt en projecten opzet. Er is een soortgelijke studie: Integrale veiligheid (Den Bosch en Leeuwarden). Daar word je opgeleid voor functies als manager van een beveiligingsbedrijf, veiligheidscoördinator, crisisonderzoeker of beleidsmedewerker veiligheid. Je leert onder andere veiligheidsproblemen te analyseren, erover te adviseren en veiligheidsbeleid te formuleren.
Bronnen: Ecabo (website en "Oriëntatie op het mbo 2005-2006"), Platform Beveiliging, VPB.
Auteur: René Pijlman
Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/opleiding-beveiliging.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon