Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk > Ander is verlegen

De omgekeerde wereld: stel verlegen mensen op hun gemak

Smalltalk

Denk eens terug aan hoe je aan deze cursus begon. Misschien was je heel verlegen en onzeker en stond je op feestjes en netwerkgelegenheden de hele avond bij het buffet te wachten tot iemand je op zou merken. Misschien maakte je af en toe wel een praatje, maar dan de hele avond met dezelfde persoon, aan wie je was voorgesteld door de gastvrouw.

Als dat zo is, dan herken je de lichaamstaal die bij verlegenheid en onzekerheid hoort. Neergeslagen blik, gesloten lichaamshouding, alleen in een hoekje staan, noem maar op. Jij kunt zo'n verlegen persoon helpen. Jij weet tenslotte hoe je een onderhoudend gesprek voert, je beheerst gesprekstechnieken als goed luisteren en doorvragen.

Om te beginnen, kun je gewoon op die persoon af stappen. Je glimlacht, geeft hem of haar een hand en gebruikt één van je openingszinnen. Misschien krijg je korte antwoorden terug, maar onthoud dat dat niet is omdat je gesprekspartner niet met je wil praten. Hij of zij is zenuwachtig en hoopt dat jij hem of haar op zijn of haar gemak kunt stellen.

Dat kun je doen door geduld te oefenen, aanmoedigende vragen te stellen en complimentjes te geven: “Goh, dat lijkt me een interessant beroep. Wat doe je dan zoal?” Let alleen wel op dat je je gesprekspartner niet aan een soort verhoor onderwerpt. Als je merkt dat je korte antwoorden krijgt op je vragen, vertel dan eerst zelf iets, voordat je weer een vraag stelt.

Waarschijnlijk zul je in het begin van het gesprek zelf erg veel aan het woord zijn. Dat geeft niet, zo lang je gesprekspartner ook de mogelijkheid krijgt om af en toe iets te zeggen en zo lang jij maar regelmatig open vragen blijft stellen. Ook hier is de gouden regel: toon interesse en leef je in! Als een verlegen of onzeker persoon voelt dat je oprecht geïnteresseerd bent, zal hij of zij zeker opbloeien!

Tot slot

Nog even een meerkeuzevraag: je bent op een feestje of netwerkgelegenheid waar je weinig mensen kent. Wat doe je?

  1. Je hebt deze cursus niet voor niets gevolgd! Je stapt dus op iemand af en begint een praatje. Je gesprekswegwijzer zit in je tas, voor als je het even niet meer weet. Eerst is het nog wat onwennig, maar al snel babbel je honderduit tegen iedereen.
  2. Je loopt eerst even een rondje door de ruimte. Daarna kies je weloverwogen een eerste gesprekspartner uit. Je voert een leuk gesprek, wisselt visitekaartjes uit en zoekt een volgende partner. Zo ga je de hele avond door, terwijl je ook af en toe even naar de bar loopt voor een drankje.
  3. Aan het eind van de avond stel je je strategisch op bij de bar en giet liters water naar binnen. Van al dat praten heb je een droge mond gekregen!

Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/verlegen-mensen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon