Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Vrienden en vriendinnen

Vrienden en vriendinnen

Vriendschap

Eén van de kenmerken van vriendschap is dat het geslacht geen rol speelt. In de praktijk gaat dat lang niet altijd op, omdat vrouwen vriendschap anders beleven dan mannen. Dat komt het sterkst tot uiting in wat we doen als we met onze vrienden en vriendinnen samen zijn.

Mannen zullen vaker samen iets ondernemen, terwijl vrouwen het ook gezellig vinden om lekker met elkaar te praten en niet per se iets hoeven te doen tijdens hun gesprekken. Het is ook geen geheim dat vrouwen minder moeite hebben met het benoemen en uiten van hun emoties dan mannen.

Maar er zijn meer verschillen. Vrouwen vinden loyaliteit aan elkaar het belangrijkste element in vriendschap, direct gevolgd door elkaar blind kunnen vertrouwen. Mannen zijn daarentegen meer op zoek naar een gevoel van solidariteit en saamhorigheid, het “maatjesgevoel” dat vaak in bierreclames te zien is.

Vrouwen besteden veel tijd aan hun vriendinnen. Ze bellen en mailen elkaar vaak en hebben ook veel contact via internet en MSN. Dat komt doordat vrouwen van nature socialer en meer op anderen gericht zijn dan mannen, waardoor hun belangstelling voor het leven van hun vriendinnen groter is. Ze voelen zich bovendien over het algemeen emotioneel dieper met elkaar verbonden. Mannen kunnen hun vrienden een langere periode niet zien of spreken en pikken de draad dan weer gemakkelijk op.

Ook in tijden van stress reageren beide geslachten anders: vriendinnen zoeken elkaars gezelschap op om advies te vragen en te geven, problemen te bespreken en verschillende mogelijkheden met elkaar door te nemen. Mannen bieden stress liever in hun eentje het hoofd en zullen minder snel geneigd zijn hulp of advies te vragen aan een vriend. Als ze dat toch doen, is het gesprek korter en concreter dan bij vrouwen, omdat er niet of nauwelijks over emoties gesproken wordt.

Een ander veelgehoord verschil tussen mannen en vrouwen is dat het competitie-element tussen mannen onderling een grotere rol zou spelen. Mannen lijken overal een soort wedstrijd van te moeten maken: bier drinken, moppen tappen, vrouwen versieren... Ook houden ze ervan dingen met elkaar te vergelijken en tegen elkaar op te bieden. Wie verdient het meest, wie heeft de breedste schouders, wie heeft de mooiste vriendin... Doen vrouwen dan niet aan competitie? Jawel, maar dat is een stuk minder zichtbaar en ze zullen niet graag toegeven dat ze het doen.

In plaats van verbaal op te scheppen over haar slanke figuur, zal een vrouw het eerder laten zien door bijvoorbeeld strakke kleding te dragen. Als de anderen daar jaloers op zijn, zullen ze haar “terugpakken” door onder elkaar te roddelen: “dat jurkje is véél te strak, het ziet er echt ordinair uit, vind je ook niet?” Ook subtiele steken onder water doen het goed in de competitie tussen vriendinnen.

En hoe zit het dan met vriendschap tussen een man en een vrouw? Is dat, gezien de verschillende opvattingen van vriendschap, mogelijk? Daar zijn de meningen over verdeeld, omdat er volgens veel mensen altijd seksuele gevoelens in de weg zitten, ook al wordt daar misschien nooit iets mee gedaan. Anderen denken dat het wel mogelijk is, hoewel die vriendschappen anders in elkaar zitten dan je andere vriendschappen. Stel jezelf eens de volgende vragen:

Opdracht: hoe zit het met jouw vriendschappen?

Is je beste vriend een man of een vrouw? Hoeveel vriendschappen met leden van het andere geslacht heb jij en hoe zijn die ontstaan? Waardeer je die vriendschappen meer of minder dan je vriendschappen van hetzelfde geslacht? Waarom?

Uit het vriendschapsonderzoek dat Psychologie Magazine in 2006 gehouden heeft is gebleken dat ongeveer een kwart van onze vrienden van het andere geslacht is en dat we die man/vrouwvriendschappen ook iets meer waarderen dan onze vriendschappen met leden van hetzelfde geslacht. Wel gaan vriendschappelijke relaties tussen mannen en vrouwen minder diep en worden ze altijd min of meer bij toeval gesloten. Blijkbaar verschillen we toch te veel van elkaar om elkaar echt in vertrouwen te nemen of actief vriendschap met elkaar te zoeken.

Volgende pagina: Soorten vriendschap


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/vrienden-en-vriendinnen.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon