Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Vriendschap verdiepen

Verdiepen van de vriendschap

Vriendschap

Als jullie elkaar voor het eerst buiten de gebruikelijke context (op het schoolplein, op het werk, op de sportschool...) ontmoeten, begint het echte aftasten. Want om vriendschap te sluiten zullen beide vrienden toch eerst moeten onderzoeken of ze bij elkaar passen.

Tijdens die eerste afspraak en de ontmoetingen die daarop volgen beginnen jullie langzaam met de verdieping van jullie vriendschap. Daarbij draait het erom dat je steeds meer van jezelf laat zien. Dat kan best eng zijn, want je stelt je kwetsbaar op. Maar zelfonthulling zorgt ervoor dat je dichter bij elkaar komt, schrijft Jeremy Dean in zijn PsyBlog, en is dus onmisbaar bij het verdiepen van de vriendschap.

Het is ook een ware kunst, want je moet ervoor zorgen dat je precies genoeg van jezelf laat zien om de ander geïnteresseerd te houden. Je moet bovendien weten wanneer je voor dat moment genoeg onthuld hebt. Jeremy Dean schrijft daarover: “Teveel zelfonthulling kan afschrikken. Als iemand die je net ontmoet hebt zijn hart bij je begint uit te storten, kan dat je het gevoel geven dat je hard weg wilt rennen.”

In het begin zullen de onthullingen die jullie doen klein zijn: jouw favoriete muziek, de favoriete schrijver van je nieuwe vriend, de lievelingskleur van je vriendin, noem maar op. Jullie merken vanzelf aan elkaar of de ander openstaat voor meer diepgaande onthullingen. En onthoud: als jullie geen behoefte hebben om de details van jullie liefdesleven, familieproblemen of psychische gesteldheid met elkaar te delen, is dat natuurlijk ook prima. Daar hebben jullie nog je hele leven de tijd voor, als jullie er al ooit behoefte aan krijgen.

Het doel van deze periode is jullie gemeenschappelijke basis te zoeken en te verstevigen en wees gerust: je vindt altijd wel iets om op voort te borduren, hoe klein het ook lijkt. Misschien komen jullie erachter dat jullie allebei een cavia als huisdier hebben, of schieten jullie samen in de lach om iets schijnbaar onbeduidends. Onthoud in elk geval dat veel kleintjes samen één grote maken. Dat geldt ook voor vriendschap: hoe meer kleine dingetjes jullie ontdekken die hetzelfde of vergelijkbaar zijn, hoe groter jullie basis wordt.

Opdracht: bedenk wat je over jezelf wilt vertellen

Maak een lijstje van dingen die je over jezelf zou kunnen vertellen tijdens een eerste afspraak met een potentiële nieuwe vriend. Bedenk bij alles wat je opschrijft of het onderwerp in kwestie niet te gevoelig ligt, zowel voor jou als eventueel voor je gesprekspartner. Dingen als politiek en godsdienst kun je bijvoorbeeld de eerste keer beter vermijden.

Eén van de kenmerken van vriendschap is dat beide vrienden zich ervan bewust zijn dat de ander hun vriend of vriendin is. Dat betekent dus dat jullie elkaar dat op een gegeven moment laten weten. Of je dat letterlijk doet door uit te spreken wat je voor de ander voelt of op een subtielere manier, hangt af van jullie karakters en de aard van jullie vriendschap.

Volgende pagina: Vriendschap onderhouden


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/vriendschap-verdiepen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon