Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en Studeren > Geheugen > Herhalen

Herhalen

Geheugen

Herhalen is de eenvoudigste geheugentechniek, die de meeste mensen intuïtief gebruiken. Door een woord, definitie of getal telkens te herhalen kun je het enige tijd onthouden. (waarom?)

Herhalen is een simpele methode, je hoeft er niet bij na te denken. Maar voor onthouden op langere termijn is herhalen minder geschikt.

Voorbeeld

Je bent onderweg en wilt iemand bellen met je mobieltje. Je hebt geen pen en papier bij de hand. Je belt Inlichtingen en vraagt het telefoonnummer. De telefoniste zegt 0429873282. Je herhaalt het nummer hardop en de telefoniste bevestigt dat je het goed hebt verstaan. In gedachten blijf je het nummer herhalen, terwijl je de telefoniste bedankt en de verbinding verbreekt. Vervolgens kies je het nummer. Na het gesprek ben je het nummer waarschijnlijk vergeten.

Betere geheugentechnieken

Als je gewend bent nieuwe woorden, definities etc. te leren door ze simpelweg te herhalen, dan raden we je aan wat serieuze geheugentechnieken te leren. Verbeelden is een goed begin. Dat is een creatieve techniek die je helpt om nieuwe informatie duurzaam te onthouden.

"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."

George Santayana.

Waarom kun je iets enige tijd onthouden door het te herhalen?

Normaliter kan het werkgeheugen nieuwe informatie ongeveer 20 seconden onthouden. Door iets (in gedachten) te herhalen blijft het langere tijd in je werkgeheugen.

Soms is dat op zichzelf voldoende, zoals bij een telefoonnummer dat je slechts hoeft te onthouden tot je het nummer hebt ingetoetst.

Soms wil je iets langer onthouden en de herhaling versterkt in enige mate de opslag  van de informatie in het permanente geheugen. Dit effect is echter beperkt doordat er met deze simpele methode in het permanente geheugen weinig verbanden worden gelegd met andere informatie.

Volgende pagina: Verbeelden


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/geheugen/herhalen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon