Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en Studeren > Geheugen > Verbeelden

Verbeelden

Geheugen

Verbeelden is een eenvoudige geheugentechniek. Door meer betekenis te geven aan hetgeen je wilt herinneren en je er een beeld bij te vormen, zul je het beter onthouden. (waarom?)

Met verbeelden kun je iets langer onthouden, dan wanneer je het alleen maar herhaalt.

Hoe werkt het?

Met "betekenis geven" bedoelen we dat je op zoveel mogelijk manieren probeert je iets voor te stellen bij wat je wilt onthouden. Daarvoor moet je het begrip in detail uitwerken, of er details aan toevoegen.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van klanken en lettercombinaties in een woord en je daar bepaalde beelden bij voorstellen. Bizarre, grappige en levendige beelden werken het best. (waarom?)

"Een beeld zegt meer dan duizend woorden."

Chinees spreekwoord.

Een voorbeeld: Przewalskipaard

Stel je gaat deelnemen aan het Nationaal Dictee en je wilt daarom de juiste spelling van Przewalskipaard onthouden.

Lettercombinaties en betekenissen in het woord
Ontleed het woord in pr-ze-wals-kip-aard. Denk bij pr bijvoorbeeld aan Public Relations.

Visualiseren: stel je een bizar of grappig beeld voor
Bijvoorbeeld: een prei glijdt op een ski van de wal in de zee. Probeer het beeld te verrijken. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met een paard, of met een beeld bij een ander deel van het woord (kip).

"When you think something, you think in picture. You don't think a thought in words. You think a picture that expresses your thought. Working with this picture will produce it into your experience."

Grace Speare.

Tips om verbeelding goed te gebruiken

Gebruik verschillende zintuigen

Je kunt nieuwe kennis beter onthouden als je bij het verwerken van die kennis gebruik maakt van verschillende zintuigen en hersenfuncties. Denk bijvoorbeeld aan het auditief geheugen (geluid), het visueel geheugen (beeld) en het ruimtelijk geheugen.

Enkele praktische tips:

Meer geheugentechnieken

Bij verbeelding werk je met een begrip dat op zichzelf staat. Met Associëren breng je verbanden aan met dingen die je al weet.

Verbeelden toepassen bij het leren

In een visueel schema kun je vormen, kleuren en symbolen gebruiken om gedachten, informatie of kennis te weer te geven. Je verwerkt de informatie daardoor als een beeld in plaats van een tekst.

Links naar elders

In de rubriek Geheugen vind je meer links naar allerlei geheugencursussen en sites met achtergrondinformatie over het geheugen.


Waarom kun je iets beter onthouden als je er betekenissen aan verbindt?

Deze geheugentechniek is erop gebaseerd dat je moeilijk te onthouden dingen in verband brengt met makkelijk te onthouden dingen. De verbanden die je aanbrengt helpen je hersenen later om het oorspronkelijke begrip terug te vinden in je geheugen.

Waarom werken bizarre, grappige, levendige beelden het best?

Beelden werken goed, omdat wij een krachtig visueel geheugen hebben.

Emoties versterken de herinnering. Denk maar eens terug aan gebeurtenissen waarbij je erg bang, verdrietig of blij was. Bij geheugentechnieken zoals verbeelding maak je uiteraard het liefst gebruik van positieve emoties zoals lachen.

"Het meest buitengewone geheugen is dat van een verliefde vrouw."

Andre Maurois.

Gerelateerde begrippen

Met "mentale verbeelding" wordt hetzelfde bedoeld als het kortere "verbeelding" dat we hier gebruiken.

In het Engels wordt meestal "imagination" gebruikt.

In wetenschappelijke publicaties worden de begrippen "beschouwing" (Ned.) en "elaboration" (Eng.) gebruikt, die strikt genomen een bredere betekenis hebben dan verbeelden.

Volgende pagina: Associëren


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/geheugen/verbeelden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon