Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Verandermanagement > Strategie-interventies

Strategie-interventies

Verandermanagement

Dit soort interventies zijn vooral aan de orde als je als team of afdeling geconfronteerd wordt met ontwikkelingen die het nodig maken om je fundamenteel te bezinnen op je werk. Doen we nog wel de goede dingen en doen we die dingen goed?

Werkconferentie

In een grotere groep (meestal het gehele team) bespreek je thema's die normaal gesproken niet op de agenda staan. Een werkconferentie is meestal niet besluitvormend en heeft een innovatief, soms ook brainstormend karakter. Vraag ook eens en buitenstaander bij je werkconferentie: gewoon een paar collega's van ander bedrijven of een paar klanten en leveranciers. Je zult zien dat zij een heel verfrissende inbreng kunnen hebben.

Open space-bijeenkomst

Een open space-bijeenkomst kun je het best beschouwen als een soort marktplein waar zoveel mogelijke medewerkers aanwezig zijn om in spontaan te vormen groepen specifieke thema's te bespreken. Die thema's worden aangedragen door de bezoekers maar kunnen bijvoorbeeld ook op een flap aan een muur hangen. Je zou bij iedere flap bijvoorbeeld een gespreksleider of een gangmaker kunnen posteren die een bepaalde stelling verdedigt.

Lagerhuisdiscussie

Onder leiding van een inspirerende gespreksleider (dat is lang niet voor iedereen weggelegd!) debatteert de organisatie over heikele thema's. Doordat de positie ten opzichte van de stelling vooraf is bepaald, kunnen mensen vrijuit spreken. Je kunt bijvoorbeeld niet van mensen verwachten dat ze de stelling: 'Het management van deze tent is aan vervanging toe.' spontaan verdedigen, en plein public. Maar omdat ze het in deze vorm ermee eens moeten zijn, zul je zien dat mensen de stelling met prima argumenten kunnen onderbouwen.

Volgende pagina: Structuuringrepen


Bron: www.leren.nl/cursus/management/verandermanagement/strategie-interventies.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon