Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Energie > Concentratie en motivatie

Hoe word ik een Zenboeddhist: concentratie en motivatie

Energie

Op school en tijdens de studie hoor je het tijdens het uurtje Studievaardigheden: de kans is groter dat je een proefwerk of een tentamen haalt als je één uur intensief de leerstof hebt bestudeerd dan dat je een hele dag boven je boeken hebt gezeten, al denkende dat je hard studeert maar in feite alleen letters in je opneemt.
Het helpt om van alles met de stof te doen: een uittreksel maken, schema's verzinnen, woordenlijstjes maken met de 25 meest relevante woorden etc. Het doel daarvan is dat je actief met de stof bezig bent, wat een bepaalde concentratie vereist.

Concentratie, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, is een belangrijke voorwaarde voor het beleven van een flow-ervaring. Maar concentratie, een vorm van geestelijke energie, is moeilijk op te brengen. Vooral als er andere emoties of motivaties door het hoofd spelen, blijkt het lastig te zijn je te concentreren. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan statistiek (een negatieve emotie), zal het lastig zijn je op je tentamenvoorbereiding voor dat vak te concentreren.

Geestelijke energie is het belangrijkste en meest schaarse bestaansmiddel dat wij bezitten. (Csikszentmihalyi)

Zenboeddhisten oefenen zich veelvuldig in concentratie. Zij leggen zich erop toe activiteiten uit te voeren om de activiteit zelf en zich niet af te laten leiden door gedachten en emoties die niet bijdragen aan de activiteit. De activiteit zelf is het doel. Om met energie te werken en te studeren hoeven we niet allemaal zenboeddhisten te worden, maar je oefenen in concentratie is dus geen overbodige luxe.

Plezier en motivatie (het hebben van een doel) zijn belangrijke factoren die bijdragen aan concentratie. Vooral als motivatie uit jezelf komt (intrinsieke motivatie) en je de bezigheid dus graag wilt uitvoeren, is het gemakkelijker je op die bezigheid te concentreren. Intrinsieke motivatie bereik je door goed te bepalen wat je wilt, te weten wat je doelen zijn en hoe je die wilt bereiken. De kans om geconcentreerd bezig te zijn, zal dan aanzienlijk toenemen.

Tips voor werken en studeren met concentratie

  1. Weet wat je wil.
  2. Houd je doel voor ogen.
  3. Wees realistisch: weet wat je kunt, weet wat haalbaar is.
  4. Maak prioriteitenlijstjes zodat je je niet laat afleiden door de gedachte wat je nog allemaal moet.
  5. Sta regelmatig stil bij jezelf en doe de dingen niet halsoverkop.
  6. Doe geen honderd dingen tegelijk. Onderzoek wijst uit dat dat contraproductief is, ook al lijkt het alsof je bergen werk verzet.
  7. Laat je inspireren door deze lijst suggesties voor concentratie, studie en motivatie.

Websites

  1. Concentreren - Lijst links naar informatie over concentratie
  2. The power of concentration

Volgende pagina: Toets je wereldbeeld


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/energie/concentratie-en-motivatie.html

Copyright © 1999-2017 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon