Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Licht denken > Wat is het?

Wat is licht denken?

Licht denken

Je kent ze wel, de enthousiaste, hypergefocuste projectmanagers die loze kreten spuien als 'We gaan er voor de volle tweehonderd procent voor' of 'Kom op, succes is een keuze!'Je kent misschien ook mensen die veel relaxter aanpak verkondigen. Zij hebben het over: 'Go with the flow' of 'Don't worry be happy.' Kamp A stelt dat eigenlijk alles mogelijk is als je maar bewust kiest. Kamp B stelt dat je gewoon moet doen wat je hart je ingeeft. Laat het los, dan komt het geluk vanzelf naar je toe.

We introduceren hier een aanpak die we “licht denken” hebben genoemd. Dat verzinnen we niet zelf. Op carrièretijger vertelt Nienke van Osch over haar keuze om HBO-Rechten te gaan doen. Niet eenvoudig voor een werkende moeder van vier kinderen:

"Het is een leuke studie die me brengt wat ik nodig heb. Het studeren valt me wel zwaar. Ik ben eigenlijk met alles een beetje gejaagd. Maar het is wel te doen. Ik heb een gezin met vier kinderen, een drukke baan én een studie ernaast, en ik wil ook nog sporten en een sociaal leven hebben. Dat lukt alleen als je alles heel efficiënt aanpakt. En dat is het voordeel van studeren op latere leeftijd; je kúnt veel beter organiseren. En 'licht denken', dat is mijn geheim."

Licht denken is conditietraining voor je geestelijke belastbaarheid. Het is een mix van het gedachtegoed van kamp A en kamp B. Mensen met een grote geestelijk belastbaarheid staan positief in het leven, geloven in zichzelf en zien het glas half vol in plaats van half leeg. Ze zien hun resultaten en zijn er trots op. En dat vergroot het geloof in zichzelf. Mensen die licht denken laten mislukkingen niet zomaar van zich af glijden. Integendeel: ze hebben er misschien nog wel meer last van dan anderen. maar ze accepteren hun verlies, incasseren de les en proberen iets anders.

Volgende pagina: Leer jezelf licht denken


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/licht-denken/licht-denken.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon