Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement

Cursus projectmanagement

Gerelateerde Cursussen
projectmanager met oog voor het resultaat

We maken er een project van... het klinkt zo makkelijk. Alsof een projectaanpak een garantie is voor succes. Dat klopt natuurlijk niet. Maar als een bedrijf echt iets wil realiseren is de projectaanpak vaak wel de beste manier. Hoe zorg je ervoor dat zo'n project ook echt een succes wordt?

Deel 1: Veel succes met je project

Je leert wat een project is en je krijgt tips en tools om een goed projectplan te maken. Je krijgt handvatten om aan de slag te gaan. Veel succes met je project!

Wat is een project?

Het aanpakken van een opdracht, taak of probleem kan op meerdere manieren. De projectaanpak is daar maar één van. Er zijn ook andere manieren om je doel te bereiken. Of een project de meest geschikte aanpak is, is erg afhankelijk van de situatie.

Projectopzet

De projectopzet is bedoeld om duidelijkheid te creëren. Jij moet weten waar je instapt maar ook je opdrachtgever moet weten waar hij instapt. Was dit allemaal wel de bedoeling?

Projectplan

De projectopzet is het vertrekpunt voor het projectplan. Daarin beschrijf je namelijk nauwkeurig wat je gaat doen om het resultaat te bereiken.

Deel 2: Je project de baas: projecten leiden

Hoe doe je dat: leidinggeven aan projecten? En wat maakt iemand tot een goede projectleider? Niet elke projectleider kan elke klus aan. In dit deel van de cursus kijken we naar de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de projectleider en naar de gewenste stijl van leidinggeven. Want die verschilt per opdracht.

Wat is een goede projectleider?

Een doener, een teamspeler of een bruggenbouwer? Wat een goede projectleider is, hangt af van de opdracht en van de situatie.

De opdrachtgever

De opdrachtgever staat tussen het project en de organisatie. Hij moet ervoor zorgen dat er iets komt waar de organisatie blij mee is, waar de organisatie iets mee kan.

De stuurgroep en klankbordgroep

De stuurgroep bespreekt de belangrijkste stappen binnen het project en adviseert de opdrachtgever. Een klankbordgroep bestaat uit potentiële gebruikers van het te ontwikkelen product.

De projectleider

Niet iedere projectleider is geschikt voor elk project. Waar zit jouw kracht?

Leidinggeven aan projecten

Wat is er zo bijzonder aan het leidinggeven aan een projectteam? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een gewone leidinggevende en een projectleider?

Jij gaat projecten leiden: hoe word je een goede projectleider?

Ajax ontwikkelde TIPS: een systeem voor de opleiding van jeugdspelers. Dat systeem is gebaseerd op vier onderdelen: “Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid.” Wat voor de Ajax-jeugd geldt, geldt ook voor een projectleider-in-opleiding.

Deel 3: Samenwerken in projecten

Handreikingen om als individuele projectmedewerker en als projectteam al doende te leren en de samenwerking te bevorderen.

Alle neuzen dezelfde kant op

Je voelt elkaar aan, je vult elkaar aan. Persoonlijke inspiratie Dubbele loyaliteit.

Taken en rollen in een team

Een rol is een afspraak over welk gedrag men per situatie vertoont. Een denkrol kun je kiezen, met de hoeden van Edward de Bono. Een teamrol volgens Belbin niet, tenzij je bereid bent nieuwe kanten van jezelf te ontdekken.

Samenwerken is moeilijk

Samenwerken is lang niet altijd leuk. Samenwerken is moeilijk, samenwerken gaat vaak mis en samenwerken levert lang niet altijd het gewenste resultaat op.

Model voor Effectief Teamfunctioneren

Leidinggevenden kunnen dit model gebruiken om een analyse te maken van het functioneren van het team en zonodig bij te sturen. Het model is ook handig voor projectteams.

Omgaan met tegenslag

Als het mis gaat is het zaak om terug te gaan naar je oorspronkelijke probleem. Wat wilde je oplossen?

Project start-up

Een goed begin is het halve werk. Als projectteam moet je op elkaar kunnen bouwen. Je moet weten wat je aan elkaar hebt en je moet het samen werken plezierig vinden.

Verder met projectmatig werken

Wat leer je over jezelf van projectmatig werken? En wat kun je uit de vakliteratuur leren?

Auteur: Wout Sorgdrager (april 2006).

Verder lezen

Leerzame websites over project management en het beroep projectmanager.

teambuildingpijl

Teambuilding

Hoe smeed je een groep individuen tot een hecht team? Met een outdoortraining of een dag op de hei kom je er niet. Teambuilding is een manier van werken. Alleen door er dagelijks bewust mee bezig te zijn, breng je een team tot topprestaties.


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon