Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management >Delegeren

Delegeren

Gerelateerde Cursussen
Teamleider delegeert taak aan medewerker

Hoewel delegeren een van de belangrijkste managementvaardigheden is, is het ook een van de lastigste. Gelukkig kun je het wel bij jezelf ontwikkelen. Als je investeert in delegeren krijg je zelf op langere termijn meer lucht. Bovendien werk je tegelijkertijd aan een beter functionerend en gemotiveerder team en bied je medewerkers de kans zich te ontwikkelen.

Wat is delegeren?

Delegeren is het overdragen van een taak aan een passende medewerker, met de bijbehorende middelen en bevoegdheden, met behoud van de eindverantwoordelijkheid.

Delegeren in tien stappen

Volg dit tien-stappenplan en bekwaam je al doende in de kunst van het delegeren.

  1. Bepaal waarom je wilt delegeren en wat je tegenhoudt
  2. Bepaal welke taken je kunt delegeren
  3. Besluit een aantal taken af te stoten
  4. Koppel je taken aan een teamlid
  5. Bereid het delegeringgesprek voor
  6. Maak duidelijke afspraken in een delegeringsgesprek
  7. Laat los en controleer op de afgesproken momenten
  8. Evalueer het eindresultaat
  9. Neem (eventueel) de taak weer af
  10. Evalueer en verbeter

Tip: doen!

Leren delegeren doe je door deze cursus te koppelen aan de praktijk. Volg de stappen in de cursus, en draag echt taken over. Maak een logboek aan waarin je aantekeningen maakt over je ervaringen in de verschillende stappen van het delegeren. Hoe ging het, wat was het resultaat? Gebruik de STAR-methode om situaties voor jezelf inzichtelijk te maken.

Als je de cursus op een actieve wijze doet (in plaats van de tekst alleen te lezen) verhoog je de intensiteit van de cursus met een factor 5!

Piens gouden delegeertips aan (beginnende) managers

Pien Ritt is Management Assistent bij Dunlop Slazenger Benelux. Ze is uitgeroepen tot Secretaresse van het Jaar 2006.

1 Zie de kwaliteiten van de ander!
Met stip op nummer één. Je kunt je secretaresse natuurlijk dom houden. Maar het is zonde als je haar alleen koffie voor je laat halen, laat notuleren en je afspraken laat maken. Negenennegentig van de honderd secretaresses kunnen véél meer dan dat. Delegeer dus ook taken waar ze het onderste uit de kan moet halen. Geef haar de mogelijkheid te groeien in haar rol. Daar zijn jullie allebei bij gebaat.

2 Luister naar je mensen
Ik als secretaresse hoor ook bij 'de gewone mensen'. Ik weet dus veel meer dan jij als manager te horen krijgt. Als ik tegen mijn manager zeg dat we het beter op een andere manier kunnen doen, zeg ik dat niet voor niets. Dan moet hij dat ook van me aannemen zonder dat ik expliciet mijn bronnen noem.

3 Koester je secretaresse, zeker als je net begint als manager
Ga eens samen lunchen, of een hapje eten. Praat over wat jij prettig vindt om te delegeren, vraag naar wat zij prettig vindt om te doen. Investeer in die relatie en leer elkaar goed kennen en begrijpen. Dan kom je op een punt dat je aan een half woord genoeg hebt om een taak over te dragen en jullie als een sterk team functioneren."

Auteur: Mariëlle de Groot (augustus 2006).

Zie ook: leerzame websites over delegeren


Bron: www.leren.nl/cursus/management/delegeren/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon