Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Motiveren

Medewerkers motiveren

Gerelateerde Cursussen
motiveren

Als je manager bent, is het motiveren van je medewerkers misschien wel je belangrijkste taak. Of niet? Medewerkers verdienen toch een salaris? Ze zijn verplicht om daar veel voor terug te doen. Als ze niet gemotiveerd zijn, moeten ze maar een andere baan zoeken.

Het zit zo: jij hoeft niet voor je medewerkers te bedenken wát hen moet motiveren, maar jij helpt hen te ontdekken wat hen drijft. Als jij dat weet kun je met hen samen een stimulerende werkomgeving creëren waarin zij hun behoeften kunnen bevredigen. Hier lees je hoe je dat aanpakt. Trouwens niet alleen nuttig voor leidinggevenden; iedereen kan een bijdrage leveren aan een motiverende omgeving.

Wat is motivatie?

Of iemand gemotiveerd is, kun je meestal aan de buitenkant wel zien. Herkennen of iemand een motivatieprobleem heeft, is niet zo moeilijk. Maar wat gaat er dan van binnen in iemand om? Wat maakt hem zo gedreven of juist lusteloos?

Wat motiveert?

Kijk eens naar je zelf. Weet jij welke bronnen je aanboort om gemotiveerd door je kantoor te struinen? Weet jij door welke veranderingen in je omgeving jij je motivatie verliest? En hoe is dat voor je collega's? Iedereen wordt door andere omstandigheden gemotiveerd. De behoeftepiramide van Maslow lijkt zo'n makkelijk model, maar het is maar een beginnetje. Elk individu heeft andere behoeften die voortkomen uit andere kwaliteiten.

Wat is jouw rol als leidinggevende bij het motiveren?

Als motivatie zoveel met individuele behoeften te maken heeft, kun je dan als leidinggevende wel invloed hebben op de motivatie van de mensen om je heen? Moet jij je verantwoordelijk voelen voor hun motivatie? Ja. Ondanks dat je hen niet direct kunt motiveren - het is geen benzine die je in het machientje gooit waarna het gaat draaien - heb je als leidinggevende wel degelijk invloed. En die moet je gebruiken. Als je medewerkers slecht gaan presteren, word jij daarop aangekeken. Wat kún je dan doen?

Auteur: Isabelle Langeveld (juli 2005) in opdracht van Leren.nl.

Prikkelende managementstijlenpijl

Prikkelende managementstijlen

Als leidinggevende zit je soms met de handen in het haar. Op sommige medewerkers krijg je gewoon geen vat. In deze cursus leer je hoe je als leidinggevende ervoor kunt zorgen dat je medewerkers verder komen. Hoe prikkel je je medewerkers? En wanneer is het nodig om medewerkers te prikkelen?

Aanbevolen websites


Bron: www.leren.nl/cursus/management/motiveren/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon