Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen

Betere besluiten nemen

Gerelateerde Cursussen
de beslissing valt

Een manager moet doortastend kunnen optreden. Hij moet knopen durven doorhakken en besluitvaardig zijn. Maar, hoe kom je tot juiste besluiten? Wanneer is een keuze weloverwogen, of brengt het je juist in nog grotere problemen? In deze cursus leer je wat er allemaal komt kijken bij het besluitvormingsproces.

We zeggen dat een besluit een bewuste keuze is. Bewust omdat je de beslissing neemt op basis van overwegingen, overleg of grondige beschouwing. Er gaat altijd iets aan vooraf; meestal een gedachtegang, maar het kan ook een gevoel of je intuïtie zijn. Sommige zaken kun je het beste gevoelsmatig besluiten.

Globaal doorloop je iedere keer drie fasen:

1. Inventarisatie / oriëntatie: wat is het echte probleem?

Eerst moet je uitzoeken wat er precies speelt waardoor een besluit nodig is. Zoek uit welk vraagstuk aan de orde is, waar het vandaan komt en welke aspecten ermee verbonden zijn. We geven handige tips.

2. Meningsvorming: 7 handige technieken

Een weloverwogen beslissing nemen kun je op verschillende manieren doen. Welke manier je kiest zal meestal afhangen van het vraagstuk dat voor je ligt. We beschrijven zeven verschillende technieken. Het doel is steeds te komen tot besluiten die goed en efficiënt zijn.

3. Besluitvorming: de knoop doorhakken!

Ligt er een goed voorstel? Dan is het tijd om een beslissing te nemen én uit te voeren. We behandelen 5 vijf modellen voor besluitvorming.

Verder lezen

Aanbevolen websites en boeken over het nemen van betere besluiten.

Auteur: Suzanne van Stratum (juli 2005).


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon