Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen > Intuïtie

Intuïtief besluiten nemen

Aan een besluit gaat altijd iets vooraf; meestal een gedachtegang, maar het kan ook een gevoel of je intuïtie zijn. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met je intuïtie.

Besluiten nemen

Geef je onderbewuste vooral 'de ruimte'

Je hebt vast wel eens een rapport of advies gelezen waarvan je dacht: dit heeft eigenlijk nog een boswandeling nodig... Soms heb je alle informatie en gegevens op een rijtje, maar mist nog net die toevoeging die het geheel bijzonder maakt.

Concentreer je dan volledig op iets anders. Maak een boswandeling, ga naar het strand, ontspan je tijdens een lekkere lunch,...

Met andere woorden: creëer ruimte voor die nieuwe invalshoek, dé creatieve oplossing, of dat juiste alternatief. Je zult merken dat het je vanzelf invalt terwijl je er letterlijk helemaal niet op bedacht was. En als dat niet gebeurt... zijn er 4 manieren om creatiever te worden.

Automatisch of creatief schrijven

Ergens gaan zitten, jezelf een uur geven en de beslissing proberen af te dwingen werkt zelden. Vergeet het maar. Dat wordt een gevecht tegen jezelf. Als je geen tijd hebt om je even volledig op iets anders te richten probeer dan te schrijven. Automatisch of creatief schrijven wordt dit ook wel genoemd:

Ga achter de pc zitten en schrijf uit de losse pols alles op wat je te binnen schiet over de beslissing die je moet nemen. Zet het probleem om in een vraag: Welke strategie moet ik volgen? Laat de woorden vanzelf komen, ga niet structureren of puntsgewijs opsommen, laat de woorden gewoon stromen. En laat je verrassen door wat het je brengt! Op deze manier zet je een proces ingang en je zult merken dat het je kijk op het probleem verruimt waardoor je een beter besluit kunt nemen.

Gouden Gids of woordenboek

Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die de I Tjing of de bijbel raadplegen voor vraagstukken in hun persoonlijke leven. 'Wat betekent dit?', of 'welke richting moet ik nu uitgaan?', zijn bijvoorbeeld vragen die ze stellen. Op een vergelijkbare - maar veel minder diepgaande manier - kun je in een werksituatie gebruik maken van de Gouden Gids of een woordenboek.

Sla de Gouden Gids op een willekeurige pagina open en bekijk de rubrieknaam links of rechtsboven in de hoek. Sla het woordenboek op een willekeurig pagina open en kies het eerste zelfstandige naamwoord of actieve werkwoord waar je oog opvalt. Stel jezelf de vraag: Wat is het verband tussen dit woord (rubriek, zelfstandig naamwoord of werkwoord) en de probleemstelling waar ik een besluit over moet nemen? En? Werpt het een ander licht op het probleem?

Stel de vraag: wat als...?

Nog een laatste manier: je kunt met jezelf een soort brainstorm houden. Stel de vraag: wat als...? Laat je fantasie de vrije loop. De mogelijkheden zijn onbegrensd, er zijn geen beperkingen.

Je moet als manager bij een levensmiddelenconcern een besluit nemen over de bestemming van een budget:

Volgende pagina: wat is het echte probleem?


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/intuitie.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon