Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen > Pareto-analyse

Pareto-analyse

Besluiten nemen

Een Pareto-analyse gaat ervan uit dat 80% van de problemen wordt veroorzaakt door maar 20% van de situatie. Aan jou de opdracht om die 20% te definiëren en daarmee aan de slag te gaan. Dit is vooral van belang in heel complexe situaties. Als het lijkt alsof alle opties die je hebt tegelijk in gang gezet moeten worden. Of als je meerdere problemen tegelijk tegenkomt, en het lijkt alsof je die allemaal meteen moet aanpakken.

Hoe werkt de Pareto-analyse?

Achtergrond

De 80/20 regel of het Pareto-principe is ontdekt en uitgewerkt door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto.

Wat is de werking van dit principe? Het gaat ervan uit dat een klein aantal oorzaken (of inzet) verantwoordelijk is voor het grootste deel van de resultaten. Dus 80% van de omzet van je organisatie is afkomstig van slechts 20% van alle inspanningen. Dat zet aan het denken, nietwaar? Of, draai het eens om: 20% van je diensten of producten levert 80% van alle omzet, 20% van je klanten bepalen 80% van je omzet, enzovoort.

Het verrassende van de 80/20 regel is dat je verwacht dat het andersom werkt. Bijvoorbeeld: alle activiteiten vertegenwoordigen een gelijk deel van de omzet, dus als we de activiteiten halveren, halveren we ook de omzet. Dit is dus een denkfout!

Volgende pagina: OXO


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/pareto.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon