Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement > Tegenslag

Omgaan met tegenslag in een project

Projectmanagement

Op de site beloofden Peter en Marja dat de camping beschikt over een schitterend zwembad. Ze hebben met een aannemer en enkele vrienden vier maanden keihard gewerkt om de camping helemaal klaar te hebben bij de opening in mei. Als Marja hoort dat de materialen niet op tijd geleverd kunnen worden gaat ze bijna door het lint. Haar boosheid concentreert zich op Peter: hij stond erop dat het zwembad opgenomen zou worden op de site en in de folder. Ze had nog zo gewaarschuwd! De aanwezige projectgroepleden staan er wat ongemakkelijk bij. Een echtelijke ruzie is geen feest om mee te maken en Marja maakt van haar hart bepaald geen moordkuil.

Hoe goed je planning ook is en hoe strak je er als projectleider bovenop zit: het gaat wel eens mis. Dat kan vrij dramatisch zijn: projecten zijn per definitie belangrijk. Maar kenmerkend voor een project is ook dat succes niet gegarandeerd is. Soms is het echt over en sluiten: de mislukte vlucht van de Apollo 13 kon niet meer goed gemaakt worden. Soms kun je er nog een mouw aan passen. Peter en Marja besluiten om de eerste twee maanden een gratis bustaxi te organiseren naar het meer dat op vier kilometer van het dorp ligt. Een groot succes, ook als het zwembad klaar is! Veel campinggasten maken van het busje gebruik om naar het dorp te gaan. Bovendien heeft het meer ook een kanoverhuur en een surfschool. Het volgend jaar staat op de site dat de camping niet alleen beschikt over een zwembad maar dat je er ook surflessen kunt krijgen.

Als het mis gaat is het zaak om terug te gaan naar je oorspronkelijke probleem. Wat wilde je oplossen? Peter en Marja wilden een professionele camping realiseren en wilden waarmaken wat ze beloofd hadden. De inzet van het busje was voor vrijwel alle gasten een redelijk alternatief. Als je als team op elkaar bent ingespeeld kun je in noodgevallen ook beter improviseren. Je weet wat je aan elkaar hebt.

De gezamenlijke visie op het eindresultaat moet je wel herzien. Neem even tijd om met elkaar een stapje terug te doen en een nieuwe visie te formuleren. Wat is er klaar als af is? “OK, dat zwembad komt er niet op tijd. We gaan een busje inzetten. Hoe zien we dat voor ons? Waar is de halte? Hebben de gasten een pasje? Wat doen we met de natte zwemspullen?” En als het plotseling is gaan regenen, kunnen de gasten dan schuilen? Zo'n herziening van het resultaat vergt even tijd maar het helpt het team om een nieuw doel voor ogen te krijgen. Dat is goed voor de onderlinge afstemming tijdens het werk maar het is ook goed voor het vertrouwen en enthousiasme: als je het voor je ziet, geeft dat nieuwe energie. En die kun je goed gebruiken!

Volgende pagina: Project start-up


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/omgaan-met-tegenslag.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon