Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement > Projectplan

Projectplan: een zakelijke overeenkomst en een psychologisch contract

Projectmanagement

In de projectopzet ging het om het creƫren van duidelijkheid over het te bereiken resultaat. Daarmee is de projectopzet het vertrekpunt voor het projectplan. Daarin beschrijf je namelijk nauwkeurig wat je gaat doen om dat resultaat te bereiken.

Zo'n projectplan kan een heel boekwerk worden. Deins daar niet voor terug. Natuurlijk, als je gevraagd wordt om een borrel voor de afdeling te organiseren kun je dat projectmatig aanpakken. Een projectplan van twintig bladzijden is dan wat overdreven. Maar wanneer je gevraagd wordt om een nieuwe bedrijfskledinglijn te ontwikkelen en te implementeren voor een bedrijf van vijfduizend medewerkers is een projectplan van honderd bladzijden niet zo gek. Ga maar na. Bij een project gaat het om iets eenmaligs, dat echt belangrijk is en waarvan allerminst zeker is dat het lukt. Je moet daarom alle stappen heel nauwkeurig doordenken.

In het voorgaande hebben we het nog niet gehad over het projectteam. In deel 3 van deze cursus vind je veel meer over dat team. Zorg er in elk geval voor dat je het projectplan in nauw overleg met het projectteam opstelt. Samen zul je het resultaat moeten realiseren.

Het projectplan is als het ware het draaiboek voor de film. Stapje voor stapje, beeld voor beeld, wordt in het projectplan uitgewerkt wat je van plan bent. Natuurlijk gebeuren er tijdens de productie allerlei onverwachte zaken. Maar juist daarom wil je al die stapjes goed op een rij hebben staan. Je kunt dan precies vaststellen wat er vervolgens moet gebeuren.

Het projectplan is ook het document waarin gedetailleerd is beschreven wie wat wanneer doet. Bij wat complexere projecten is het samen opstellen van een projectplan ook een prima middel om van te voren al die activiteiten op elkaar af te stemmen. Het is daarmee een onmisbaar coƶrdinatie-instrument. Het verschaft de leden van het projectteam een gemeenschappelijke basis. Waar komen we vandaan, waar willen we naar toe en hoe komen we daar? Het projectplan is dus ook een psychologisch contract.

Het projectplan bestaat uit de volgende onderdelen:

Hierna beschrijven we wat je in dat projectplan opneemt. Het projectplan beschrijft op zijn beurt weer wat je in het project doet en hoe je aanpakt. Deze beschrijving van het projectplan is dus ook een beschrijving van hoe je op een handige manier een project kunt aanpakken.

De inleiding

Vooruit, zo'n inleiding is een beetje een formaliteit. Je beschrijft de status van de notitie, wie erbij betrokken is en wat ermee gebeurt. Als het plan eenmaal is vastgesteld kun je dat ook vermelden.

Volgende pagina: Projectomschrijving


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/projectplan.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon