Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Licht denken > Leer licht denken

Leer jezelf licht denken

Licht denken

Jezelf licht leren denken. Kan dat? Je doet dat niet van de een op de andere dag. Soms gaat het makkelijk; soms is het moeilijker. En dat is wel wat vreemd: als je krampachtig niet krampachtig gaat doen, creëer je voor jezelf een spagaat die wel eens pijn kan doen. Wees dus vooral niet te streng voor jezelf. Een paar handreikingen:

  1. neem het initiatief
  2. kies, ook voor de consequenties van je keuze
  3. ken jezelf, vertrouw jezelf
  4. ken je vrienden, vertrouw je vrienden
  5. go with the flow
  6. incasseer je verlies, accepteer een mislukking
  7. maak een verschil tussen doel en middel
  8. geniet van je succes

1. Neem het initiatief

John is 54. De vestiging waar hij als boekhouder werkt, wordt al jaren waarschijnlijk binnenkort gesloten. Hoewel er misschien signalen zijn dat ...

Zijn vrouw beheert het dorpshuis. Het is geen goudmijn maar wel een hele mooie bijverdienste. Het is echter hard werken: als de visvereniging komt, moet ze 's zaterdags om 4.00 's nachts op. Als de toneelvereniging komt kan ze pas tegen 1.00 uur 's nachts naar bed.

Al jaren heeft John slapeloze nachten: wat als inderdaad de fabriek sluit? Hij slaapt slecht, drinkt wat meer dan goed voor hem is en is onlangs weer begonnen met roken. Op zijn werk hoor je hem nauwelijks meer. Zijn vrouw wordt tureluurs van hem. 'Ik wou dat je ontslagen werd, dan wisten we tenminste waar we aan toe zijn.' Voor John is dat de druppel die de emmer doet overlopen. De ruzie is heftig. Maar in al de emotie ontdekken hij en z'n vrouw wel wat ze samen werkelijk willen: als John voor zichzelf begint kan hij meer thuis zijn en zijn vrouw wat helpen. Samen kunnen ze er dan een mooie zaak van maken waar ze wel van kunnen leven. De volgende morgen spreekt John met het hoofd P&O. En een paar weken later is de deal rond. De regeling is niet riant maar John heeft het heft weer in handen.

Nogal wat mensen zitten in vergelijkbare situatie. Ze voelen zich slachtoffer en gedragen zich ook zo. En iedere keer dat ze geslagen worden, denken ze: 'Zie je wel.' En tja, wie zich aanbiedt als slachtoffer, zit al gauw in de hoek waar de klappen vallen. Wie machteloos is, voelt zich slachtoffer. Wie zich slachtoffer voelt, wordt machteloos. Kom daar maar eens uit.

Daarom is het meestal slimmer en altijd prettiger om weer het initiatief te nemen. Vraag maar na bij mensen die met ontslag werden bedreigd. Vrijwel iedereen zal je vertellen dat vooral het afwachten vreselijk was. Wie weer grip krijgt op zijn situatie staat sterker in zijn schoenen en is een betere gesprekspartner.

2. Kiezen creëert kracht

Kiezen is verliezen. En verliezen vinden we niet leuk. Daarom kiezen mensen ook zo zelden. Natuurlijk, we zeggen vaak wel dat we gekozen hebben. Maar we menen het meestal niet. Je koos ervoor om vier kilo af te vallen. Maar je beweegt te weinig en eet te veel. Je koos voor een flitsende carrière maar 's avonds zit je niet achter je boeken maar voor je televisie. Prima.

Maar wie kiest moet bepaalde dingen doen en bepaalde dingen laten. Ben Tiggelaar schreef het bekende boekje 'Dromen, durven, doen'.Hij constateert dat in dergelijke gevallen we vaak te weinig kozen vanuit 'JA'. Wie zichzelf te zwaar vindt, droomt vanuit een 'NEE'. Je wilt iets niet. Draai het om: wat wil je wel? Op welke momenten heb je echt het gevoel dat het klopt? Wanneer merk je dat mensen je dankbaar zijn? Ga op zoek naar flow. Kiezen is dus ook dromen. Als die droom klopt, is het ook niet zo moeilijk om bepaalde dingen op te offeren.

Haal nog even het plaatje van de pagina "Werkdruk en werklast" naar voren. Een goede keuze zorgt voor energie en plezier. Je zit beter in je vel, je kunt meer aan. Daarmee train je je belastbaarheid. Je zult bovendien zien dat succes óók van invloed is op je belastbaarheid. Als wat je doet, zinvol is en succesvol, creëert dat kracht en energie.

John geeft zijn vaste baan op om datgene te doen wat hij echt wil. Hij heeft gekozen en dat gééft energie in plaats dat het energie kost. Bij dergelijke keuzes ga je niet over een nacht ijs. Praat met vrienden, praat met mensen die minder goed kennen: 'Vind jij me geschikt als zelfstandige?' Je maakt een ondernemingsplan, je probeert het plaatje je zo concreet mogelijk voor te stellen. Hoe ziet mijn leven eruit als ik zelfstandig boekhouder ben en we samen het dorpshuis runnen? Hoe laat staan we op, wie maakt de wc 's schoon? Maar ook: kunnen we dan af en toe ons nog even omdraaien, hebben we wat meer tijd voor elkaar?

Het aardige is bovendien dat wie gekozen heeft, ook meer kansen ziet. John komt na afloop van het gesprek met P&O op de afdeling. Het gesprek gaat over de toneelvereniging waar een collega lid van is. De huidige repetitieruimte voldoet niet meer. John bedenkt zich geen tweemaal. Hij nodigt zijn collega uit om de volgende avond eens te komen kijken.

energiepijl

Energie voor werk of studie

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?

3. Ken je zelf, vertrouw jezelf

Wie eenmaal heeft gekozen loopt nog vaak tegen zijn grenzen aan. Wie 48 is en gekozen heeft om de marathon te lopen moet niet alleen heel veel trainen maar ook zijn dieet grondig aanpassen. Drank is uit den boze, vet ook. Bovendien: trainen voor de marathon kost veel tijd. Hoeveel uur besteed je nu aan sport. Ga je dat allemaal redden? Je moet het dan wel heel graag willen. Met andere woorden. Kiezen doe je ook op grond van zelfkennis.

Licht denken is net zo moeilijk als je het zelf wilt maken. Is een halve marathon ook goed? En waarom eigenlijk die marathon? Wil je afvallen, wil je meer buiten zijn, wil goede sier maken op je werk? Kijk een beetje kritisch naar jezelf. Maar ook: vertrouw je gevoel. Je hoeft niet alles te begrijpen wat je hart je ingeeft. Als je werkelijk die marathon wilt lopen, regel de dingen dan zo, dat je het ook kunt gaan doen. Dat betekent overigens wel dat je dan realistisch moet zijn. Je moet dan ook je leven anders inrichten. Je gaat een dag minder werken. Je schrapt minstens de helft van je bestuurlijke beslommeringen voor de voetbalvereniging. Je vertelt je vrouw dat de zaterdag- en zondagmiddagen voortaan loopmiddagen zijn en je koopt een extra wekker: je zult de komende zes maanden vroeg op moeten!

Klinkt dat streng? Hoezo, licht denken? De boodschap is: als je je hart volgt en ook echt keuzes maakt, kan je veel. Is dat zorgeloos? Misschien wel. Is dat erg? Nee!

4. Ken je vrienden, vertrouw je vrienden

Licht denken is ook: ken je vrienden, vertrouw je vrienden. In deze cursus beschouwen we belastbaarheid als een vorm van geestelijke conditie. Vrienden kunnen daarin heel belangrijk zijn. Zij luisteren graag naar je klaagverhaal zodat je het allemaal een plek kunt geven. Zij steunen je. Zij stellen de kritische vragen. Daarmee verbeteren zij je belastbaarheid aanzienlijk. Je kunt nu eenmaal niet van je partner verwachten dat hij of zij iedere avond weer geduldig naar je klaagverhalen luistert. Terwijl je dat wel nodig hebt. Als het spannend wordt op je werk en je staat onder druk, is het belangrijk om erover te kunnen praten. Waarschijnlijk zeg je voortdurend hetzelfde maar al pratend verwerk je de dingen. Het krijgt een plaats en je kunt ervan leren. Juist vrienden kunnen je daar erg bij helpen.

En als zij wat doorprikken, doen ze dat niet om je een hak te zetten. Als zij je moed inpraten doen ze dat niet voor de vorm. Als zij zeggen dat jij een prima leidinggevende van de afdeling zou zijn, mag je daarop vertrouwen. Als zij je zeggen dat het misschien beter is om eens aan een andere baan te denken, is dat misschien niet zo'n slecht advies.

5. Go with the flow

Licht denken is ook: go with the flow. Dat is minder passief dan het misschien lijkt. In de eerste plaats begint het met een werkwoord: 'Go'. Je gaat. Je gaat op weg, je gaat iets doen. Maar je volgt daarbij de gebeurtenissen om je heen. 'Go with the flow' is vooral: stop je energie niet in tegenstribbelen, nee-zeggen, ergens tegenin gaan. Zoek in die stroom om je heen de dingen die voor jou waardevol kunnen worden of al zijn. Zoek je kansen. Dat is makkelijker naarmate je beter weet wat je wilt. Wie heeft besloten om na zijn 35e nog een studie te gaan doen, ziet in een reorganisatie een kans. Wie heeft besloten om wat vaker 'nee' te zeggen, ziet in de simpele vraag of je een extra bardienst op de tennisclub te draaien een kans. Wie met de stroom mee gaat, ontdekt de ruimte om zich heen.

Go with the flow is ook 'loslaten'. Laat de dingen maar een beetje gebeuren. Ga niet krampachtig op zoek naar de ultieme baan, de ultieme partner, het ultieme huis. Als je weet wat je werkelijk wilt, zie je de ideale baan, de ideale partner en het ideale huis vanzelf voorbijkomen. Sterker:vaak blijken je eigen baan, je eigen partner en je eigen huis nog helemaal niet zo gek te zijn.

6. Leer incasseren

Wie licht denkt heeft gekozen. Natuurlijk bereik je je doel niet zonder slag of stoot. Erik heeft besloten dat hij leidinggevende wil worden. Een maand later wordt bekend dat zo'n functie binnen zijn bedrijf vacant komt. 'Yes! Zie je wel: het werkt.' is zijn reactie. Hij lobbiet bij zijn eigen baas, maakt opvallend veel overuren, schrijft een pittige brief en bereidt het assessment en het gesprek uitgebreid voor met een stel vrienden. Het gesprek gaat goed, vindt hij. De test gaat zelfs nog beter. De afwijzing is dan ook erg zuur. Maar hij geeft niet op. Als even later weer een leidinggevende functie vacant komt, doet hij weer mee. En opnieuw wordt hij afgewezen. Teleurgesteld houdt Erik het voor gezien. Voortaan is hij de eerste die weggaat en de laatste die komt.

Wie kiest kan niet verwachten dat alles hem of haar als vanzelf komt aangevlogen. Allicht krijg je tikken op je neus. De kunst is juist om die tikken te incasseren. Laat de dingen binnenkomen, geef ze een plek en probeer ervan te leren. Op weg naar de volgende kans. Wie licht denkt is ook een goede verliezer. Iemand die accepteert dat de ander beter was maar de banden van de wedstrijd heel goed terugspoelt: waar ging het mis? Wat kun je ervan leren? Doe niet of er niets aan de hand is, laat het niet van je afglijden. Nee, doe er wat mee.

7. Het middel is niet het doel

Hans woont prachtig, een groot huis, een grote tuin in een prachtige omgeving. Alleen: hij geniet er zo weinig van. Hij heeft een drukke baan als hoofd Vormgeving bij de universiteit. Als hij thuis is, is hij aan het werk. Steeds vaker gaat hij met tegenzin naar zijn werk. De kinderen zijn klein. De ochtendhectiek vindt Hans het allerergst. Om halfzeven op. Kinderen aankleden, brood klaarmaken, ontbijten en dan als de bliksem met z'n allen in de auto naar de kinderopvang, naar de basisschool en naar het werk. Regelmatig vallen er harde woorden, tijdens dat spitsuurtje. 'Wat een manier om de dag te beginnen!' verzucht hij regelmatig.

Op een rustige vrijdagavond, languit in bad, ontdekt hij bij zichzelf een heel klein pareltje. 'Ik wil voortaan thuis werken. Ik wil mijn kinderen rust geven, ik wil mijn eigen huis schoonhouden, ik wil voor mijn eigen tuin zorgen.' Vaak begint het denken over wat je wel wilt met het denken over wat je niet (meer) wilt. Als je dat hebt omgewerkt tot wat je wél wilt, kun je die wens concreet gaan maken. Voor Hans betekent zijn inzicht dat hij gaat zoeken naar het beste middel om voortaan het merendeel van zijn werk thuis te doen. Loopbaantechnisch gesproken is het geen fantastische stap. Veel thuiswerken valt met zijn leidinggevende functie niet te combineren. Voor een extra vormgever is geen werk. Hij besluit daarom voor zichzelf te beginnen met zijn oude werkgever als launching customer. En het werkt! Binnen twee jaar heeft hij een bloeiend bedrijf aan huis. Pas als hij na weer een grote opdracht overweegt om een tuinman in te huren voor het wekelijkse tuinonderhoud, herinnert hij zich zijn wens. 'Dat bedrijf van mij is een middel. Geen doel. Hij belt een collega en vraagt hem voor die laatste opdracht. Fluitend pakt hij de grasmaaier uit de schuur.

8. Geniet

Licht denken is kiezen en kiezen betekent dat je een risico loopt. Het kan dus tegenzitten. Probeer in die gevallen je zegeningen te tellen en een les te leren. OK, dit lukt niet. Hoe kan ik dan zorgen dat m'n wens gerealiseerd wordt? En bedenk: niet kiezen is óók een keuze. Wie niet kiest, kiest voor de status quo. En menig mens is met die status quo natuurlijk ook erg tevreden. Als het dus wat tegenzit in je loopbaan doe je er goed aan je alternatieven op een rij te zetten. Goed, misschien is dit niet de ideale baan maar het is wel jouw baan. Het is de enige baan die je hebt. Bovendien: werk is ook maar werk. Het is meestal een middel en geen doel.

Maar vaak pakt je keuze wel goed uit. Geniet daarvan. Gebruik het als energie voor de wat mindere tijden. Gebruik het om je belastbaarheid op te laden. Je hebt zelf het stuur over je loopbaan genomen. Wat jou in je loopbaan overkomt, is dan ook jouw verantwoordelijkheid. Veel succes!

Volgende pagina: Verder lezen


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/licht-denken/leer-licht-denken.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon