Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Timemanagement > Beproefde methoden

Beproefde methoden voor timemanagement

Timemanagement

Ken je valkuilen en ga ze te lijf. Timemanagement-goeroes adviseren deze methoden.

De kaasschaafmethode

Een homp kaas is niet in één keer te nuttigen, maar wel in kleine stukjes. Ziehier het nut van de kaasschaaf. De kaasschaafmethode is simpel maar effectief: hak omvangrijke klussen in stukken.

Plan elke week tijd in om een onderdeel van de klus te doen. Door gestructureerd te werken en stug door te zetten, krijg je zelfs het meest omvangrijke project voor elkaar.

Hulpmiddelen zijn een realistische planning en het vastleggen van tussentijdse overlegmomenten met opdrachtgever of klant. Zo'n afspraak helpt je om in actie te komen. Want wie wil nou zijn opdrachtgever teleurstellen?

Deadline-principe

Hoe dichter de eindstreep nabij komt, hoe creatiever en efficiënter je te werk gaat en hoe meer je voor elkaar krijgt. Herkenbaar? Het is de kracht van een deadline en de adrenalinestoot die ermee gepaard gaat. Doe je voordeel met dit principe. Door jezelf een deadline op te leggen, kun je in korte tijd meer werk verstouwen dan je voor mogelijk hield.

Stel: je hebt vijf klussen te doen en je hebt maar een middag de tijd. Werk aan elke klus een half uur. Werk in hoog tempo, aaneengesloten en zonder afleiding. Stop als de energie wegebt - na dertig tot veertig minuten - en begin aan de volgende. Vermoeiend, dat wel, maar resultaat is verzekerd!

De 80/20-regel

Zo'n 80% van de werkresultaten realiseer je in 20% van je tijd. Tenminste als die 20% uit A-prioriteiten bestaat. Prioriteer je werkzaamheden. Werk af wat je je hebt voorgenomen aan A-prioriteiten. Delegeer B-prioriteiten of neem ze alleen ter hand als je tijd over hebt en schrap ballast (overbodige activiteiten, denk aan stofzuigen als de volgende dag de schoonmaakdienst komt).

Je helpt jezelf door je prioriteiten te communiceren met je collega's. Door duidelijk te maken wat je doet en niet doet en waarom, creëer je duidelijkheid. In veel gevallen kun je rekenen op begrip en medewerking.

Teamleidster delegeert taak aan medewerksterpijl

Delegeren

Delegeren is een lastige maar belangrijke managementvaardigheid. Als je investeert in delegeren krijg je zelf op langere termijn meer lucht. Bovendien werk je tegelijkertijd aan een beter functionerend en gemotiveerder team en bied je medewerkers de kans zich te ontwikkelen.

Samenwerken

Een moeilijke klus of lastige taak? Vraag anderen om ideeën en advies. Door te vertellen wat je dwars zit, wat je moeilijk vindt of waar je tegenop ziet, lok je emotionele steun uit. Veel collega's zullen bereid zijn te helpen of te steunen. Zoek hulp bij technische en secretariële taken.

Beheer je tijd in teamverband. Maak bijvoorbeeld afspraken over het tijdstip van vergaderingen. Creëer voor ieder teamlid dagelijks een magisch uur: een uur waarin anderen het werk even overnemen zodat de 'vrije' collega in alle rust zaken kan afwerken. Iedereen heeft daar voordeel van.

Doe het nu-principe

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen. Het is een waarheid als een koe. Maar als het om lastige zaken gaat (een telefoontje met een ontevreden klant, het betalen van rekeningen, het aanmanen van klanten) schuiven we ze liever door naar de volgende dag.

Doe het nu! Werk eerst de taken af die voor je liggen. Bel die lastige klant nog voor je de pc opstart. Werk de onaangename taak af, voordat je aan iets leuks begint. Het geeft je meteen een gevoel van succes waar je de hele dag op kunt teren.

Het doe het nu-principe geldt ook voor de dagelijkse informatiestroom. Sorteer post bij binnenkomst: gooi weg wat je niet denkt te gebruiken, berg informatie voor later op en handel zaken waarop je actie moet ondernemen onmiddellijk af.

Terug naar de hoofdpagina.


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/timemanagement/methoden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon