Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Zakelijk flirten > Luisteren

Luister naar de ander

Zakelijk flirten

Flirten is een manier om mensen positief te stemmen. En niets maakt mensen blijer dan warme, onverdeelde aandacht. Goed luisteren is aandacht geven. Flirten is dus goed luisteren.

Er nogal wat situaties waarin dat mis gaat. Het probleem is waarschijnlijk dat je pas echt kunt luisteren als je je eigen verhaal even opzij zet. En mensen zijn zó vol van zichzelf dat ze daar vaak moeite mee hebben. Je ziet dat goed bij pubers. Bij een puber borrelt en pruttelt er zoveel in het hoofd dat luisteren naar de ander er domweg niet in zit. Maar ook volwassenen kunnen maar heel moeilijk luisteren naar de ander zonder direct de ander te willen interrumperen. Heel vaak zie je dat mensen zich genoodzaakt voelen onmiddellijk een mening te hebben. Of na een halve zin te zeggen: ‘Oh ja, dat ken ik. Ik had laatst ...’

Een interviewer besteedt wel aandacht aan z’n gesprekspartner. En waarachtig: daar kan je nog best wat van leren. Vragen die iemand helpen z’n verhaal te vertellen zijn bijvoorbeeld: ‘Goh, hoe zit dat dan?’ of ‘Geef dan eens een voorbeeld.’

Een paar luistertips

Luisteren is een onderdeel van de communicatie. Ook luisteren vereist lichaamstaal. Je zit actief, je houdt oogcontact, je knikt begrijpend of fronst licht de wenkbrauwen als je iets niet begrijpt. Soms is dat al voldoende om iemand het gevoel te geven dat hij gehoord is.

Verbaal kun je al heel veel doen door af en toe te hummen of vragend ‘ja’ te zeggen. Je kunt het verhaal aan de gang houden door af en toe te laten blijken dat je meeleeft. ‘Wauw, niet gering. En toen?’ of ‘Ik kan me goed voorstellen dat je schrok. Hoe reageerde hij?’ Een stukje empathie tonen, als het ware.

Die blijken van empathie moet je wel ondersteunen met een licht bezorgde blik, een frons, licht vooroverbuigen en wat handgebaren. Met andere woorden: empathie is niet zielloos hummen. Empathie is meeleven. Veel vrouwen zijn er meesters is. Veinzen ze dan? Absoluut niet. Op dat moment leven ze ook echt mee met de ander. Mannen kunnen het vaak minder. Die zijn erg gericht op snel scoren en hebben dus hun antenne voortdurend ook op de omgeving gericht. En dan krijgt de gesprekspartner niet de aandacht die hij of zij verdient.

Verbaal kun je nog meer doen door je gesprekspartner actief te volgen. Leg daar als het even kan ook wat emotie in: ‘Zo, dus je zoon voetbalde nog bij FC Groningen. Trots zeker?’

De theorie geeft aan dat je de spreker ook moet samenvatten. Dat is in zakelijke conversaties inderdaad belangrijk. Maar wie wat wil flirten doet er goed aan z’n gesprekspartner niet samen te vatten: ‘Akkoord, je vertelde dat je zoon in jouw ogen een begenadigd voetballer is en nu op proef in de selectie van FC Groningen speelt. Je gaf aan daar blij mee te zijn.’ De sprankeling waar je al flirtend zo hard aan werkt, is dan al snel weg.

Vrouw met luisterend oorpijl

Actief luisteren

In deze cursus Actief Luisteren leer je een betere luisteraar te worden, met o.a. het WIER-model en de methode van Gordon. Dat helpt je - zowel zakelijk als privé - de communicatie met anderen verbeteren.

Volgende pagina: Complimenten geven en ontvangen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/zakelijk-flirten/luisteren.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon